ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Звільнення з полону" та "оренда квартир для переселенців": Нацполіція про шахрайські схеми під час війни

Фото – npu.gov.ua
Фото – npu.gov.ua

Під час повномасштабної війни з'явилися нові шахрайські схеми на кшталт “звільнення з полону”, “оренда квартир для переселенців”. Натомість такої схеми, як “ваш син у поліції”, вже майже не існує.

Про це розповів голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

“Дуже болюча тема. Психологічний стан громадян грає на руку злочинцям, з'явилися нові схеми на кшталт “звільнення з полону”, “оренда квартир для переселенців”. Є також фішинг, коли за посиланням зчитуються дані карток і знімаються кошти”, – розповів він. 

За словами Вигівського, поліція постійно виявляє і документує роботу шахрайських кол-центрів, вилучає там техніку.

“Цей напрямок для злочинців є прибутковим, тому на місці ліквідованих з’являються інші. Часто в цих шахрайських схемах беруть участь організовані злочинні групи, тому процес їхнього документування, на жаль, вимагає часу. Крім того, такі кол-центри знаходяться не тільки на території України, а й на окупованих територіях, та навіть за кордоном”, – зазначив він.

Також голова Нацполіції додав, що розкривається шахрайств зараз удвічі більше. “Ми поступово цей вал злочинів збиваємо. Наприклад, такої схеми, як “ваш син у поліції”, вже майже не існує”, – сказав Іван Вигівський.

Як повідомляв ІМІ, раніше поліція припинила діяльність шахраїв, які використовували фото міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка для реклами вигаданих ліків.

Кіберполіція розповіла про правила безпеки, щоб не стати жертвою шахрайської схеми виманювання грошей у соцмережах “Друг просить у борг у месенджері”.

Міністерство соціальної політики України повідомило, що шахраї розповсюджують у месенджерах та соцмережах публікації з пропозиціями нібито отримати соціальні виплати для українців від ООН та інших міжнародних організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!