ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Зустрінемось на Драмі": Громадське радіо створило радіофільм про Маріупольський драмтеатр

16.03.2023, 10:46
Фото – Громадське радіо
Фото – Громадське радіо

16 березня 2022 року російський авіаудар зруйнував будівлю Маріупольського театру та забрав сотні життів мирних мешканців. 16 березня 2023 року Громадське радіо презентує радіофільм "Зустрінемось на Драмі". Це також особиста історія для ініціаторки його створення, авторки та звукорежисерки Громадського радіо - Юлії Соганчі. Юлія 7 років працювала звукорежисеркою у Маріупольському театрі.

"Перша думка 16 березня 2022 року була: "А скільки ж людей загинули? Це ж величезна будівля…". А потім: "Я більше не побачу цього місця таким, як пам’ятаю, ніколи». Не зможу пройтися коридорами театру, зайти на сцену. Я кожного року приїздила додому в Маріуполь. І завжди намагалася зайти в театр. Зрозуміла, що цього більше ніколи не буде. Ніби відірвали частину тебе", - розповіла Юлія Соганчі під час прем’єри радіофільму в етері Громадського радіо.

У радіофільмі, крім неї, звучать також голоси акторів та акторок театру. Спершу чуємо історію про зросійщення Маріупольського театру до війни.

"Маріупольський театр нищили двічі. Спочатку російська культура, потім - російська бомба", - кажуть авторки радіофільму.

Актор Вадим Єрмішин у радіофільмі згадує:

"У Донецьку Театр Артема працював українською мовою задовго до 2014 року. І там були повні зали. А наш театр був російським навіть у назві. Майже не було вистав української до 2014 року". 

Але з 2014 року театр почав змінюватися. Як і змінювався Маріуполь. Доки у 2022 році туди не прийшли російські окупанти.

"Ми просиділи 9 днів і ночей в драматичному театрі. Жили в костюмерному цеху на підлозі. На 2 поверсі. Саме туди й потрапила бомба. Ми виїхали за день до авіаудару - 15 березня. Маріупольський театр - його будівля, його дух, історія - будуть згадуватися, як прихисток для людей, як збереження життя", - розказує у радіофільмі провідна майстриня сцени Олена Біла.

Як змінилися життя акторок та акторів театру? Що кажуть про свій вибір ті, хто там залишилися? І що думає команда знищеного Росією театру про майбутнє серця Маріуполя - драмтеатру? Слухайте у радіофільмі "Зустрінемось на Драмі". 

Слухати радіофільм та читати текст на сайті: https://cutt.ly/e4uEpaJ   

Слухати на ApplePodcasts: https://cutt.ly/V4uEv7g 

На Spotify: https://cutt.ly/B4uEfoB 

На SoundCloud: https://cutt.ly/C4uEjWS 

Як повідомляв ІМІ, на Радіо Свобода стартував подкаст Свої серед своїх”: розмови з військовими про службу та цивільне життя. У ньому журналістка Наталія Патрікєєва розмовляє з людьми, які захищають Україну в складі сил оборони, та говорить з ними про побут, волонтерів і цивільних, про ставлення до життя у відносно мирних містах та інтеграцію ветеранів, захват і розчарування під час та після служби.

Liked the article?
Help us be even more cool!