ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЗСУ позбавили акредитації журналістку з Данії

22.12.2022, 11:13
Фото – Lau Svensson, DR
Фото – Lau Svensson, DR

Україна позбавила акредитації кореспондентку данської громадської телерадіокомпанії DR Матільду Кімер. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на данське радіо DR.DK.

Данське радіо опублікувало на своєму сайті скриншот листа від Збройних сил України, який датований 22 серпня, з повідомленням, що акредитацію відкликано на запит Служби безпеки України (СБУ).

Журналістці вдалося зустрітися з представниками спецслужби лише в грудні. За її словами, під час зустрічі їй повідомили, що її інформаційні матеріали містять пропаганду на користь Росії.

Фото – dr.dk

Кімер вважає, що питання в СБУ викликали її пости на професійній сторінці у фейсбуці. Там Кімер публікує посилання на програми про Росію, зокрема про протести та переслідування росіян владою.

В одному з грудневих постів Кімер публікує посилання на матеріал DR, в якому йдеться про росіянина, що виступив проти війни, після чого його оштрафували. Щоб уникнути мобілізації, росіянин пішов жити в ліс і тепер працює в наметі.

Міністр закордонних справ Данії Ларс Лекке Расмуссен заявив, що його відомство робитиме все можливе для повернення акредитації. Влада Данії вважає рішення Києва помилковим.

Україна цього повідомлення данського медіа не коментувала.

Матильда Кімер почала працювати кореспондентом DR у 2005 році, а з 2014-го вона стала постійним кореспондентом данської телерадіокомпанії в Росії та Україні. До лютого 2022 року журналістка робила багато репортажів про Україну. Крім того, вона відвідувала райони збройного конфлікту на Донбасі, звідки публікувала матеріали, здебільшого присвячені мирним жителям.

24 лютого, у день початку повномасштабного вторгнення Росії, Кімер перебувала в Києві й виявилась однією з найперших данських кореспондентів, які змогли розповісти, що відбувається в місті.

У квітні журналістка опинилася в Москві. Вона зробила репортаж із Красної площі, а також розповіла про закриття через санкції магазинів. У серпні 2022 року ФСБ Росії заборонила їй в'їзд на територію країни на 10 років через загрозу безпеці.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді низці представників ЗМІ після їхньої роботи у звільненому Херсоні в Міноборони скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними. 

Згодом акредитації для роботи на фронті та деокупованих територіях передусім повернули тим редакціям та журналістам, які зверталися щодо її поновлення.

Liked the article?
Help us be even more cool!