ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зруйнований росіянами музей Сковороди відновили в онлайн-форматі

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, який зруйнували росіяни на Харківщині, відновили в онлайн-форматі. Про це повідомляє харківське видання “Люк”.

Проєкт “Музей майбутнього” запустила команда Національного літературно-меморіального комплексу ім. Григорія Сковороди. Завдяки йому можна “відвідати” музей онлайн.

За словами авторів проєкту, сайт охоплює низку ініціатив, головне завдання яких – переосмислення та створення сучасної ідентичності музею Сковороди, який зруйнувала російська ракета.

Фото із сайту skovoroda.museum

Фото із сайту skovoroda.museum

“Тому тепер цей музей – без часу і простору. Музей, що втратив форму, але не втратив зміст. Музей, що збереже твої ідеї, труди і мрії, погляди й настанови”, – йдеться на сайті.

На сайті відтворили історію музею впродовж останніх двох років. Також там створили онлайн-маршрут “Сковорода садівник”, де можна дізнатися про життя діяча та дуб, під яким він любив відпочивати. 

Крім цього, на сайті можна зробити передзамовлення на “Жолудь Сковородуба”, який потім можна буде самостійно виростити.

Як зазначає видання, будівлю літературно-меморіального комплексу Сковороди мали законсервувати. Одразу не змогли законсервувати через відсутність коштів на це в бюджеті. Харківська ОВА виділила фінансування лише наприкінці 2022 року, а в липні 2023 року голова ХОВА Олег Синєгубов обіцяв, що музей законсервують до зими.

Однак цього досі не відбулося. Синєгубов каже, що поки не вдалося вибрати підрядника через те, що на тендер подається тільки одна компанія. 

Колишній голова Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко казав, що на відновлення музею необхідно близько 112 мільйонів гривень. До збору долучилися лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук, гурт Kalush Orchestra, репер Володимир Самолюк (Skofka), попспівачка Jerry Heil, музикант Антон Вельбой (Wellboy) і блогер-мільйонник кіт Степан.

Також до дня народження Сковороди команда музею оголосила збір “301 Справжній друг Сковороди” з ціллю зібрати кошти для протиаварійних та консерваційних робіт. Щоб узяти участь в ініціативі, потрібно заповнити Google-форму або задонатити будь-яку суму на “банку” музею. 

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, Національний музей Григорія Сковороди в Богодухівському районі Харківщини був знищений прямим влучанням російської ракети в ніч проти 7 травня 2022 року. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний працівник музею, який цієї ночі охороняв приміщення. Його витягли з-під завалів із травмою ноги та відправили до лікарні.

У липні 2024 року Служба безпеки України повідомила про підозру російському полковнику Івану Панченку, який віддав наказ завдати ракетного удару по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині.

Liked the article?
Help us be even more cool!