ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру російському полковнику, що віддав наказ вдарити по музею Сковороди

Служба безпеки України повідомила про підозру російському полковнику Івану Панченку, який віддав наказ нанести ракетний удар по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині. 

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

За даними слідства, саме Панченко на початку травня 2022 року віддав наказ нанести авіаудар по музею. Атаку було нанесено турбореактивною протикаробельною ракетою типу Х-35, що її ніс багатоцільовий винищувач Су-35.

Російський полковник Іван Панченко, який віддав наказ нанести ракетний удар по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині. Фото – СБУ

Внаслідок удару будівля музею зазнала суттєвих пошкоджень, також під час атаки було тяжко поранено співробітника меморіального комплексу. 

Іван Панченко є командиром 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу Збройних сил РФ. СБУ виявила його причетність до ударів по цивільних інфраструктурі. За даними слідства, полковник і зараз продовжує координувати авіаційні удари по різним регіонам України. 

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Панченку про підозру ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, віддані наказу про вчинення таких дій, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.).

Знищений РФ музей Сковороди, фото – Головне управління ДСНС України у Харківській області

Наразі проводяться заходи по знаходженню та арешту злочинця.

Нагадаємо, Національний музей Григорія Сковороди у Богодухівському районі Харківщини був знищений прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня 2022 року. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний працівник музею, який цієї ночі охороняв приміщення. Його витягли з-під завалів з травмою ноги та відправили до лікарні.

Музей Сковороди до знищення, фото – Український інститут
Liked the article?
Help us be even more cool!