ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Тhe Washington Post з'ясували, за ким шпигували через програму Pegasus

22.07.2021, 17:14
Фото – offerdos.com
Фото – offerdos.com

Видання Тhe Washington Post назвало імена трьох президентів, 10 прем'єр-міністрів і одного короля, чиї телефони відстежувалися завдяки програмі Pegasus, передає “Ліга.нет”.

Журналісти з'ясували, що стеження вели за чинними президентами Франції (Еммануелем Макроном), Іраку (Бархамом Салехою) і ПАР (Сирілом Рамафосою).

Крім того, телефони трьох нинішніх прем'єр-міністрів – Імран Хан з Пакистану, Мостафа Мадбулі з Єгипту і Саад-Еддін Ель Османі з Марокко – теж потрапили до бази зламаних, якою володіють журналісти.

Видання також публікує імена колишніх очільників урядів, яких прослуховували під час їхнього перебування у владі: Ахмед Обейд бін Дагрей з Ємену, Саад Харірі з Лівану, Рухакана Ругунда з Уганди, Едуард Філіп з Уганди, Бакітжан Сагінтаєв з Казахстану, Нуреддін Бідуї з Алжиру й експрем'єр Бельгії і чинний глава Євроради Шарль Мішель.

Також до списків журналістів потрапив і король Марокко Мохаммед VI.

Програма Pegasus – розробка ізраїльської компанії NSO Group. Вона дозволяє переглядати весь контент на телефоні, включно з повідомленнями із застосунків з наскрізним шифруванням, фотографіями та даними про місце розташування GPS. Вона також може перетворити пристрій в аудіо- або відеомагнітофон.

Як пише The Washington Post, їм вдалося перевірити лише п'ять номерів вищевказаних політиків: решту телефонів підтвердили інші журналісти – партнери видання.

У NSO Group заперечують, що компанія причетна до якихось зловживань своїм програмним забезпеченням. Розробники кажуть, що відстежують використання Pegasus і скасовують доступ до системи для будь-якого клієнта, який зловживає програмою. Незважаючи на це, в компанії зазначають: клієнти, а не NSO Group, є відповідальними за використання Pegasus.

У списку також фігурує колишній президент Мексики Феліпе Кальдерон, прем'єр-міністр Бурунді Ален-Гійом Буньон, чинний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв і прем'єр Аскар Мамін. Проте наголошується, що їхні телефони потрапили до списку таких, що відстежуються, або після, або до вступу на посаду.

"У списку були номери кількох послів Організації Об'єднаних Націй та інших дипломатів. У ньому також був номер телефону одного зі співробітників глави Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедроса Гебреісуса", – пишуть журналісти.

Як повідомляв ІМІ, 18 липня німецькі ЗМІ опублікували результати журналістського розслідування "Проєкт Pegasus". Згідно з ним влада авторитарних держав і різні спецслужби могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, розроблену ізраїльською фірмою NSO Group.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!