ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За правозахисниками та журналістами різних країн стежили через шпигунську програму – ЗМІ

19.07.2021, 11:13
Фото – offerdos.com
Фото – offerdos.com

Влада авторитарних держав і різні спецслужби могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, розроблену ізраїльською фірмою NSO Group.

Про це свідчать результати журналістського розслідування “Проєкт Pegasus”, опубліковані 18 липня німецькими ЗМІ, які брали в ньому участь, повідомляє DW.

У розпорядження журналістського консорціуму, що охоплював 16 редакцій та правозахисні організації Amnesty International та Forbidden Stories, потрапив список з 50 тисяч телефонних номерів з декількох десятків країн. 

Повідомляється, що більш ніж у тисячі випадків вдалось ідентифікувати власників цих номерів, серед яких виявилися високопоставлені політики, адвокати, журналісти та правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та низки інших країн. Зокрема, відомі азербайджанські опозиційні журналістки Хадіджа Ісмаїлова та Севіндж Вагіфгизи.

З деякими з цих людей розслідувачам вдалося зв'язатися. Незалежним IT-експертам були надані 44 випадково обрані телефони з операційними системами iOS і Android, на 37 з них були знайдені сліди шпигунського ПЗ. Смартфони Apple також вразливі для нього.

У заяві NSO Group зазначено, що клієнти фірми – це виключно офіційні державні організації, які використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами та викрадачами дітей.

Троянська програма Pegasus здатна миттєво встановитися на телефон, досить один раз натиснути на надіслане зловмисниками посилання. Після цього користувач програми отримує повний доступ до всіх файлів і застосунків на чужому смартфоні, включно з камерою і мікрофоном, пише DW.

Liked the article?
Help us be even more cool!