ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти порушили етичні принципи під час поширення заяв Філарета про коронавірус - КЖЕ

23.03.2020, 16:13
Фото - скріншот з відео 4 каналу
Фото - скріншот з відео 4 каналу

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) заявляє, що українські медіа порушили етичні принципи під час поширення новини, зробленої на основі інтерв'ю Патріарха Філарета, який вважає, що пандемія коронавірусу виникла та поширюється “через одностатеві шлюби”.

Про це йдеться у заяві КЖЕ, оприлюдненій на сайті комісії 23 березня.

КЖЕ нагадала, таку новину медіа поширили 22 березня, зроблену на основі інтерв'ю Патріарха Філарета “4 каналу”. Крім того, тиражувався заклик Філарета брати участь у причастях в культових спорудах на час карантину.

“Комісія з журналістської етики як орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій занепокоєна та засуджує тиражування мови ворожнечі стосовно ЛГБТ-спільноти та заклики до нехтування вимогами карантину в медіа. Особливо в непростий час для України й світу, коли поширення фейків та дезінформації може призвести до зростання рівня агресії в суспільстві, а брак повної та об’єктивної інформації веде до поширення конспіративних та антинаукових тверджень і породжує у частини аудиторії бажання шукати  “винуватців” замість шляхів розв'язання проблеми”, - йдеться у заяві. 

КЖЕ по пунктах наводить, що не так робили медіа з точки зору журналістської етики:

  1. Обрали у якості заголовка дискримінаційне висловлювання. Деякі медіа не тільки винесли у заголовок висловлювання Філарета, але й не взяли його у лапки. Треба пам’ятати, що така практика є вкрай небезпечною, оскільки повторення ярлику призводить до його утвердження як загальноприйнятого стереотипу. Щобільше, дискримінаційні висловлювання, розтиражовані медіа, можуть спричинити сплеск гомофобії та злочинів на ґрунті ненависті. Це порушує п.9 Кодексу етики українського журналіста про те, що факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення, без додаткового коментаря чи пояснення, чому вказані висловлювання є дискримінаційними та / або антинауковими
  2. Подали новини без дотримання балансу, додаткових пояснень, беків, коментарів експертів чи лікарів. Це є порушенням п. 6 Кодексу етики українського журналіста про обов’язок  поважати право громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події. А також міститься порушення п.10 Кодексу, відповідного до якого точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.
  3. Вживали некоректну термінологію, зокрема “гомосексуалізм”, замість “гомосексуальність”. Термін “гомосексуалізм” є застарілим і образливим. Після 1990 року, коли поправка про вилучення гомосексуальності зі списку хвороб була прийнята Всесвітньою організацією охорони здоров'я, питання про те, чи є гомосексуальність патологією, можна вважати остаточно закритим. Комісія з журналістської етики нагадує, що головним завданням журналіста є об’єктивне висвітлення подій, а не поширення мови ненависті.

Таким чином, зазначає КЖЕ, у багатьох новинах по цій темі був порушений п.15 Кодексу етики українського журналіста, який говорить про те, що ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання та інших ознак. 

Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам та редакція:

  1. Розуміти, що слова, сказані публічною людиною, яка користується довірою широкого кола людей, можуть часто сприйматися “на віру”, без додаткової перевірки чи аналізу. Завдання журналіста -  подати цей аналіз у матеріалі. 
  2. Поважати право аудиторії на достовірну та об’єктивну інформацію і під час підготовки матеріалів, які містять дискримінаційні та антинаукові висловлювання, додавати коментарі фахівців та пояснення, які дають аудиторії повну і всебічну характеристику описуваного явища.
  3. Не оцінювати суб’єктивно, що видається смішним, неправдивим або “й так зрозумілим” суспільству. Натомість дати вичерпну інформацію, щоб читач чи глядач зміг прийняти своє власне поінформоване рішення про описувану подію чи твердження. 
  4. Під час висвітлення тематики, яка стосується вразливих до дискримінації груп, пам’ятати, що ЗМІ впливають на суспільство, і від кута подачі новин, у тому числі, залежить поширення злочинів на ґрунті ненависті. 
  5. При підготовці журналістських матеріалів про ЛГБТ-спільноту використовувати посібник ГО «Інсайт» «Как правильно писать о ЛГБТ. Курс для журналистов». А також пройти безкоштовний онлайн курс «Як писати про ЛГБТ: Курс для журналістів» на платформі «Прометеус».
  6. У всіх чутливих випадках керуватися Кодексом етики українського журналіста, а також звертатися до Комісії за роз'ясненням чи порадою.
Liked the article?
Help us be even more cool!