ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістку "UA:Закарпаття" не пропустили на зустріч Бойка з угорцями

11.03.2019, 11:33
Фото - скрнішот з відео “UA:Закарпаття”

Знімальну групу каналу “UA:Закарпаття” – журналістку та оператора – не пропустили на зустріч кандидата в Президенти Юрія Бойка з лідерами закарпатських угорців, яка відбулася вранці, 7 березня, у будинку Товариства угорської культури Закарпаття.

Про це журналістка Мирослава Жабей розповіла в сюжеті про візит кандидата й підтвердила інформацію представнику ІМІ в Закарпатській області.

Як інформує в сюжеті Мирослава Жабей, Юрій Бойко спершу приїхав у село Оріховицю, де навідався до оселі одного з депутатів сільської ради. Там, як видно із сюжету, знімальній групі вдалося поспілкуватися з кандидатом та записати його синхрон.

Потім Юрій Бойко поїхав до Ужгорода на зустріч із лідерами угорських закарпатців, але вона була закритою. Водночас, за словами Мирослави Жабей, деяких представників ЗМІ пустили в приміщення на кілька хвилин, але журналістам “UA:Закарпаття” зайти не дозволили. Як видно на другій хвилині відео сюжету, чоловік, який стояв на вході, знімальній групі не відрекомендувався і не повідомив, чого одних журналістів пропускають, а інших – ні.

“Про що протягом 20 хвилин розмовляв Юрій Бойко з керівниками Товариства угорської культури Закарпаття, кандидат у Президенти не розповів”, – резюмувала в сюжеті журналістка Мирослава Жабей.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що вибірковий допуск до суспільно важливої інформації, якою є виборчий процес, лише “своїх” журналістів є порушенням загальних принципів інформаційного законодавства.

Водночас він зазначив, що Закон України “Про вибори Президента України” не містить положень, які надавали б засобам масової інформації і журналістам права бути присутніми на будь-яких заходах кандидатів на посаду Президента України.

“Це одна з проблем чинного закону, з якою вже неодноразово стикаються журналісти з різних ЗМІ і регіонів України щодо різних кандидатів. Закон дає лише кандидатам гарантії щодо рівного та неупередженого ставлення засобів масової інформації до кандидатів на пост Президента України, проте не гарантує такого ж рівного і неупередженого ставлення з боку кандидатів до засобів масової інформації і журналістів”, – зазначив юрист.

Натомість, додав він, існують загальні норми інформаційного законодавства. Відповідно до частини другої статті 24 Закону України “Про інформацію”, забороняється втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема для поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них тощо. “Висвітлення виборчого процесу, зокрема дії кандидатів на пост Президента і їхніх зустрічей з виборцями, є суспільно важливою інформацію, яка дозволяє виборцям зробити свідомий вибір. Тому замовчування такої інформації, вибірковий допуск до такої інформації лише “своїх” журналістів є порушенням загальних принципів інформаційного законодавства”, – констатував Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 22 лютого телеканал “Прямий” повідомив, що їхню знімальну групу спершу не акредитували, а згодом не пустили на прес-конференцію кандидатки в Президенти, лідерки “Батьківщини” Юлії Тимошенко.

22 лютого на прес-конференцію Юлії Тимошенко також не пустили знімальну групу 5 телеканалу.

23 лютого в Дніпрі одного з журналістів не пустили на зустріч кандидата в Президенти України Олександра Вілкула з виборцями, а іншого вивели із залу.

Liked the article?
Help us be even more cool!