ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка виграла у ВСУ справу щодо доступу до контрактів "Нафтогазу"

21.10.2019, 14:30
Фото – dostup.pravda.com.ua
Фото – dostup.pravda.com.ua

Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу НАК “Нафтогаз” в справі про доступ до контрактів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською ValueBridge. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 16 жовтня, повідомляє “Доступ до правди”.

Таким чином, суд став на бік журналістки Тетяни Козирєвої, яка під час проведення розслідування щодо американських лобістів надіслала журналістський запит до НАК “Нафтогаз” з проханням надати копії контрактів й отримала відмову в наданні інформації.

“Як встановлено частиною 5 статті 6 Закону № 2939-VІ, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвищ, імен, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених частиною другою цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину”, – йдеться в постанові Верховного Суду.

Також наголошується, що відповідач не навів підстав для відмови в задоволенні запиту на отримання публічної інформації, що свідчить про очевидну необґрунтованість відмови та її протиправність.

Суд врахував позицію Європейського суду з прав людини (в аспекті оцінки аргументів учасників справи), сформовану, зокрема, у справах “Салов проти України” (заява № 65518/01; пункт 89), “Проніна проти України” (заява № 63566/00; пункт 23) та “Серявін та інші проти України” (заява № 4909/04; пункт 58). Ідеться про те, що принцип, пов'язаний з належним здійсненням правосуддя, передбачає, що в рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються.

Отже, Верховний Суд постановив касаційну скаргу “Нафтогаз України” залишити без задоволення та залишити без змін постанову Окружного адміністративного суду Києва й ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду касаційної інстанції набирає чинності з дати її ухвалення.

Як повідомляв ІМІ, 11 квітня 2017 року журналістка видання “Українська правда” Тетяна Козирєва подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з приводу ненадання ПАТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” публічної інформації.

Козирєва просила компанію надати копії контрактів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. У відповіді “Нафтогаз” повідомив, що не є розпорядником цієї інформації.

3 серпня 2017 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши позов Тетяни Козирєвої проти НАК “Нафтогаз”, визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і таки надати відповідь у межах ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

28 вересня 2017 Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу “Нафтогаз України” та залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду Києва від 3 серпня 2017 року.

НАК “Нафтогаз України” 12 жовтня 2017 року подав до Вищого адміністративного суду касаційну скаргу на журналістку “Української правди” Тетяну Козирєву.

Liked the article?
Help us be even more cool!