ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка виграла апеляцію в справі за доступ до контрактів "Нафтогазу"

11.10.2017, 15:42
Фото - 1tv.com.ua

Журналістка “Української правди” Тетяна Козирєва виграла апеляцію у справі по доступу до контрактів НАК “Нафтогаз”, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. Про це повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на допис Тетяни Козирєвої у Фейсбуці.

Апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції подала НАК “Нафтогаз”.

“Нафтогаз” так не хоче оприлюднювати свої контракти з лобістами, що пішов у апеляційний суд, щоб оскаржити нашу з Олександром Бурмагіним перемогу у першій інстанції. За іронією долі, “Нафтогаз” програв і апеляцію також”, - прокоментувала Тетяна Козирєва.

Видання нагадує, що інформаційний запит до “Нафтогазу” було надіслано в ході проведення журналістського розслідування щодо американських лобістів.

“Якщо коротко, то фабула до болю знайома із часів Януковича. Пам'ятаєте “Європейський центр сучасної України" (European Centre for a Modern Ukraine)? Організація в Брюсселі, керована німкенею Іною Кірш-Ван де Ватер, оплачувала послуги американських лобістів коштами із “чорної бухгалтерії” ПР. Так от державна компанія НАК "Нафтогаз" замовила послуги американських лобістів ValueBridge через бельгійську компанію CabinetDN. Копії контрактів державна компанія відмовилася надавати "з огляду на комерційний характер". Ну, до зустрічі в суді, пане Коболєв!”, - так мотивує журналістка своє зацікавлення контрактами “Нафтогазу”.

Як повідомляв ІМІ, 11 квітня журналістка видання “Українська правда” Тетяна Козирєва подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з приводу ненадання ПАТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” публічної інформації.

Козирєва зверталася до компанії з проханням надати копії контрактів НАК “Нафтогаз України”, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. У відповіді компанія повідомила, що не є розпорядником цієї інформації.

У червні на судовому засіданні НАК “Нафтогаз України” пояснив, що не надав на інформаційний запит Тетяни Козирєвої копії контрактів, укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge, бо не укладав їх.

У серпні Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши позов Тетяни Козирєвої, проти НАК “Нафтогаз”, визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і таки надати відповідь у межах ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

Позов до суду першої інстанції підтримала ініціатива “На суд за доступ”, яку започаткувала представниця ІМІ Надія Вірна. Ініціатива компенсує журналістам та активістам витрати на судовий збір щодо позовів про захист права на інформацію.

Liked the article?
Help us be even more cool!