ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "ПравдаЄ" виграла суд у другій інстанції в податківців, що відмовили їй у доступі

15.04.2022, 18:04
Фото – mi100.info
Фото – mi100.info

Журналістка проєкту “ПравдаЄ” Олена Мудра виграла суд у другій інстанції проти Головного управління ДПС у Закарпатськiй областi, яке відмовило їй у наданні публічної інформації.

Про це Олена Мудра повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

За її словами, 23 березня Восьмий апеляційний адміністративний суд залишив чинним рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 25 жовтня 2021 року, яким суд у повному обсязі підтримав її позовну заяву. Суд першої інстанції визнав протиправними дії ДПС області та зобов'язав її розглянути запит журналістки повторно і надати на нього відповідь. 

Олена Мудра додала, що постанова суду другої інстанції набрала законної сили того ж дня день, а ДПС має 30 днів на подання касаційної скарги. 

“Якщо скаргу не подадуть, то мають виконати рішення суду. Насправді це важлива перемога в плані напрацювання успішної судової практики в отриманні інформації щодо податків, сплачених до державного бюджету юридичною особою. Ця інформація є публічною”, – написала журналістка.

Як повідомляв ІМІ, у 2021 році журналістка проєкту "ПравдаЄ" Олена Мудра надіслала на адресу Головного управління ДПС у Закарпатськiй областi запит щодо суми сплачених податків за користування землею муніципальної форми власності ВАТ "Агропромислова група "Закарпатський сад". Запит було надіслано в межах підготовки журналістського матеріалу щодо користування землями сільськогосподарського призначення, які не є приватною власністю.

Податківці відмовили журналістці в доступі, зокрема посилаючись на статтю 17 Податкового кодексу України, згідно з якою платник податків має право на нерозголошення контролювальним органом відомостей про такого платника без його письмової згоди.

Журналістка звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду, який визнав відмову податківців у наданні інформації протиправною. Суд зобов’язав податківців повторно розглянути інформаційний запит журналістки та надати на нього обґрунтовану відповідь з урахуванням висновків суду. Податківці оскаржили це рішення.

Liked the article?
Help us be even more cool!