ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "Нової газети" залишає Росію через погрози з Чечні

04.02.2022, 10:30
Фото – Новая газета
Фото – Новая газета

Журналістка російської “Нової газети” Олена Мілашина заявила, що вирішила виїхати з Росії на тлі погроз із боку керівництва Чечні, повідомляє Радіо Свобода

За її словами, на цьому наполягали головний редактор видання Дмитро Муратов і “досить високопоставлені джерела”, які вважають загрозу особистій безпеці журналістки “високою”.

Мілашина водночас наголосила, що, незважаючи на ухвалене рішення, продовжить свою роботу.

“Нова газета” заявила, що редакція ухвалила рішення про відрядження Мілашиної за межі Російської Федерації “у зв'язку з особливими відносинами між федеральною владою і главою Чеченської Республіки Рамзаном Кадировим, зважаючи на численні особисті загрози, кинуті останніми днями видними представниками Чеченської Республіки на адресу” журналістки.

“Олена дотримується протоколів безпеки, затверджених редакцією. Її локація ніяк не вплине на висвітлення теми прав людини в Чечні”, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше очільник Чечні Рамзан Кадиров назвав “терористами” журналістку “Нової газети” Олену Мілашину та члена Ради з прав людини при президенті Росії Ігоря Каляпіна, закликавши затримати їх.

У грудні опозиційні чеченські блогери, що критикували Рамзана Кадирова, стали повідомляти про зникнення десятків родичів

Кадиров також заявив, що влада Чечні “завжди знищувала терористів та їхніх пособників, між якими немає жодної різниці”.

Із погрозами виступив і найближчий соратник Кадирова, депутат Держдуми Росії Адам Делімханов. У відповідь “Нова газета” звернулася до Слідчого комітету Росії з вимогою відкрити проти чеченського керівництва кримінальну справу щодо розпалювання ненависті.

Олена Мілашина, яка регулярно пише про проблеми прав людини в Чечні, зазначила, що “не знає, хто небезпечніша людина: Рамзан Кадиров чи Адам Делімханов”.

У жовтні 2006 року в Москві вбили журналістку “Нової газети” Анну Політковську, яка також займалася проблемами прав людини в Чечні і відкрито критикувала Рамзана Кадирова та Володимира Путіна.

У червні 2014 року Московський міський суд засудив до тривалих термінів ув’язнення організаторів і виконавців убивства, проте замовників злочину так і не встановили.

У жовтні 2021 року закінчився термін давності в справі про вбивство, отже замовники офіційно уникли відповідальності. У “Новій газеті” вважають, що сліди злочину ведуть до керівництва Чечні, від якого Політковська неодноразово отримувала погрози.

Liked the article?
Help us be even more cool!