ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістів телеканалу "ІРТ-Полтава" не пустили в міськраду на погоджувальну раду

03.06.2020, 15:18
Фото – скриншот з відео ІРТ-Полтава
Фото – скриншот з відео ІРТ-Полтава

Телеканал “ІРТ-Полтава” повідомив, що його знімальну групу не пустили на засідання погоджувальної ради голів депутатських фракцій Полтавської міської ради, яке відбулося 2 червня. Про це повідомляється на сайті телеканалу.

Спочатку, повідомляє телеканал, журналістів не пускав охоронець міськради. Після цього ситуацію пояснив керівник пресслужби Полтавської міської ради Віталій Улибін: він аргументував недопуск медіа на засідання тим, що діє обмежений доступ.

“Рішенням виконкому на період карантину доступ у приміщення міської ради обмежено. Рішення 66, пункт 3: обмежити доступ до будівель у яких розташований виконавчий комітет Полтавської міськради, виконавчі органи Полтавської міськради та районні в місті Полтаві ради”, – пояснив Віталій Улибін.

Водночас на засідання погоджувальної ради охорона міськради пропустила журналістку “Полтавського вісника” Олександру Іоффе. “Я зайшла сюди, у мене попросили посвідчення, дізналися мету, з якою я прийшла, врешті я пройшла, мене пропустили”, – сказала вона телеканалу.

Журналісти викликали на місце події поліцію. 

В коментарі представниці ІМІ Улибін розповів, що для журналістів було організовано онлайн-трансляцію засідання, оскільки зала засідань, в якій відбувалася погоджувальна рада, не дає змоги забезпечити виконання санітарних вимог по кількості осіб в розрахунку на квадратний метр. 

“Якщо журналіст потребує коментаря, ми залюбки йдемо на зустріч, за попередньою домовленістю всіх журналістів виходять і забирають спікери, до яких вони звернулися. Немає ніякої небезпеки в індивідуальному спілкуванні з дотриманням відстані, без скупчення людей. Охорона міської ради не забороняє в такому випадку прохід у приміщення. Так було і зі згаданою журналісткою газети, яка потрапила всередину. Її запросив один із депутатів”, - розповів він. 

Водночас засідання комісій, додав він, відбуваються у форматі, в якому вони можуть забезпечити журналістам і учасникам заходу соціальну дистанцію. 

“Наразі напрацьовуємо такий же підхід і до проведення сесій. Сесійна зала дає змогу розсадити всіх учасників процесу, і журналістів зокрема, згідно з рекомендаціями МОЗ і КМУ. Вся ця інформація була доведена до відома журналістів каналу. А той формат, у якому вийшов сюжет, особисто я вважаю маніпуляцією”, - сказав Улибін.

Юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи випадок, зазначив, що на час карантину органи влади й органи місцевого самоврядування можуть встановлювати певні обмеження для запобігання поширенню хвороби, однак у такому разі не може бути вибіркового допуску певних конкретних журналістів.

“Окрім того, журналістам має бути забезпечено доступ до інформації, наприклад шляхом відеотрансляції. На жаль, це не поодинокий випадок: ІМІ фіксує досить сталу практику деяких органів влади і місцевого самоврядування приховувати інформацію від журналістів, прикриваючись карантином”, – сказав юрист.

Також Алі Сафаров нагадав, що, відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їхніми посадовими й службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. Перешкоджання йому в реалізації цього права має ознаки кримінального злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України. 

Як повідомляв ІМІ, станом на 18 травня Інститут масової інформації зафіксував 25 порушень свободи слова, пов'язаних з карантином.

Liked the article?
Help us be even more cool!