ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Юрій Ніколов став лауреатом гарвардської премії Лайонса

Український журналіст сайту "Наші гроші" Юрій Ніколов став лауреатом гарвардської премії Лайонса і, відповідно, першим журналістом від України в переліку Nieman Foundation for Journalism at Harvard.

Про це він повідомив на Facebook-сторінці. 

Він зазначив, що вражений тим, хто отримував цю премію до нього.

"Переді мною були дві журналістки з Ірану за висвітлення тамошних звірств з вбивством жінки і подальших протестів. Перед ними – журналістці з Афганістану, де таліби влаштували тотальне приниження жінок. Перед ними – журналу з Індії, де якраз відбувається згортання демократії. Перед ними – журналістам, які вплинули на політику Пуерто-Ріко", – розповів Ніколов. 

Також журналіст пояснив, що став лауреатом не за одну статтю, а за сукупний результат, що сприяв справжнім змінам. 

"У нас реально знизився градус корупції в державних закупівлях, я не шучу. Велику рибу тепер треба шукати там, де закупівлі виводять в тінь, бо на світлі "Прозорро" тирити стало небезпечно", – зазначив журналіст.

На сайті премії вказали, що цього року на квартиру Ніколова був скоєний напад. 

"Ніколов також зазнав переслідувань з боку анонімних прихильників уряду в інтернеті, які ставлять під сумнів не лише його репортажі, але і його лояльність до України", – йдеться в повідомленні.

Напад на квартиру Юрія Ніколова

Як повідомляв ІМІ, 15 січня журналіст заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник". Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал "Карточный Офис", у якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Юрія Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" та "Джокер". 15 січня телеграм-канал "Джокер" оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

19 січня правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня поліція повідомила, що встановила п’ятьох учасників, які ломились у квартиру Юрія Ніколова. 

26 січня Юрій Ніколов повідомив, що поліція відпустила п’ятьох учасників, які ломились у його квартиру

28 січня видання Zhytomyr.city на YouTube-каналі опублікувало заяву двох чоловіків, які представляються Дмитром та Денисом і стверджують, що співробітник СБУ на ім’я Олексій замовив їм напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Як пише Zhytomyr.city, чоловіки вирішили, що їх використали "в якійсь незрозумілій грі", й зважилися на відкрите відеоінтерв’ю.

Liked the article?
Help us be even more cool!