ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст "Вежі" виграв апеляцію в очільниці вінницького осередку партії Шарія

08.12.2020, 10:00
Фото – "Вежа"
Фото – "Вежа"

Вінницький апеляційний суд 7 грудня скасував рішення Вінницького міського суду, яким шеф-редактора видання “Вежа” Андрія Качора зобов'язано спростувати інформацію про очільницю Вінницького обласного осередку партії Шарія Світлану Магденко.

Таким чином, апеляційний суд задовольнив скаргу Андрія Качора на рішення суду першої інстанції, повідомляє “Вежа”.

Зокрема, апеляційний суд відмовив повністю в позовних вимогах (про стягнення матеріальної та моральної компенсації) Магденко. 

Крім того, суд постановив стягнути з позивачки Магденко на користь Андрія Качора судові витрати в справі в розмірі 4610 гривень 40 копійок. Нагадаємо, позивачка вимагала від Андрія Качора компенсації загальною сумою близько 83 тисяч гривень.

У своїй ухвалі апеляційний суд серед іншого зазначив, що висновок суду попередньої інстанції “не відповідає дійсним обставинам справи, суд неповно з’ясував обставини, що мають значення для справи, і неправильно застосував норми матеріального права”.

Загалом апеляційний суд ухвалив, що інформація, опублікована в авторській колонці Андрія Качора “Рускіє ідут”, або Хто і навіщо атакує Vежу”, є оціночними судженнями, які не потребують доведення, тож не можуть бути спростованими, і, крім іншого, не порушують ні майнових, ні немайнових прав позивачки.

Отже, апеляційний суд зазначив, що рішення попередньої інстанції “підлягає скасуванню з ухваленням апеляційним судом нового рішення про відмову в позові”.

Також суд встановив, що інформація, яку опублікував Качор, “жодним чином не стосується особистого чи сімейного життя позивачки, а містить винятково критику її діяльності як члена політичної партії”.

Як повідомляв ІМІ, 1 жовтня 2020 року Вінницький міський суд зобов’язав шеф-редактора видання “Вежа” Андрія Качора спростувати інформацію про очільницю Вінницького обласного осередку партії Шарія Світлану Магденко.

Зокрема, суд зобов’язав Качора спростувати інформацію про те, що Магденко передавала політику, проросійському блогеру Анатолію Шарію дані щодо того, в який дитсадок ходить син журналіста. Проте, зауважує видання, у своїх матеріалах журналіст у цьому контексті вказував на зовсім іншу особу – виховательку дитсадка Олену Панасюк, стосовно якої Качор подав відповідну заяву в поліцію.

Суд частково задовольнив позов. Зокрема, зобов’язав журналіста виплатити позивачці моральну компенсацію в розмірі 5 тисяч гривень (замість 80 тис.) та матеріальну компенсацію в розмірі 300 грн.

У листопаді 2019 року очільниця вінницького осередку політичної партії Шарія Світлана Магденко подала судовий позов проти інтернет-видання “Вежа” та шеф-редактора видання Андрія Качора після публікації “Рускіє ідут”, або Хто і навіщо атакує Вежу”. У позові про захист гідності та честі фізичної особи й відшкодування матеріального та морального збитку позивачка просила суд зобов’язати його виплатити матеріальну компенсацію в розмірі 2729 гривень і моральну – в розмірі 80 тисяч гривень. 

11 липня 2019 року головний редактор вінницького інформаційного порталу “Вежа” Андрій Качор заявив, що йому та його родині, а також журналістам видання погрожують шанувальники проросійського відеоблогера Анатолія Шарія. 

Погрози почалися після публікації 8 липня на сайті видання новини про спалення невідомими вінницькими активістами агітаційних матеріалів партії Шарія.

За кілька годин після публікації Шарій виклав у себе на ютубі 15-хвилинний фільм про Качора, його дружину та сина, в якому погрожував та ображав родину журналіста. Протягом кількох наступних годин Качору та його родині, а також журналістам “Вежі” надходили сотні погроз фізичною розправою з України, Росії, ОРДЛО та Криму.

До цькування долучилась і працівниця дитсадка, до якого ходить син Качора. За словами журналіста, вона під дописом Шарія повідомила, до якого саме дитсадка ходить дитина, деталізуючи його місце розташування.

12 липня 2019 року слідство Вінницького відділу поліції розпочало кримінальне провадження за ознаками ст. 345 (1) КК України (“Погроза або насильство щодо журналіста”) за фактом погроз на адресу головного редактора інтернет-видання “Вежа”.

2 жовтня 2020 року Вінницький міський суд призначив покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно з іспитовим терміном три роки мешканцю Вінниччини Артему Артменку, який є обвинуваченим у нападі на шеф-редактора видання “Вежа” Андрія Качора.

Liked the article?
Help us be even more cool!