ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває в полоні, отримав міжнародну відзнаку PEMC

Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Український журналіст, кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк, який перебуває в полоні в Росії, отримав відзнаку Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience).

Про це повідомляє УНІАН.

Церемонія нагородження відбулась у Варшаві (Польща) в межах щорічної зустрічі членів платформи. Нагороду для Дмитра отримала його колега, кореспондент УНІАН Тетяна Поляковська, яка передасть її батькам журналіста.

Участь у заході взяли представники 48 інституцій. Загалом до платформи входить 68 інституцій та організацій із 23 країн Європи та Північної Америки. Абсолютною більшістю вони підтримали кандидатуру Дмитра.

Ця премія присуджується особі чи особам, які борються проти тоталітаризму, за ідеали демократії, основні права і свободи людини та верховенство права. Переможцем премії може бути будь-яка країна світу. Премія платформи має підтримувати її переможців у їхній боротьбі, допомагати захищати їх від переслідувань та сприяти міжнародному розголосу їхньої справи.

Хилюка висунули на цю нагороду українські інституції, які є членами платформи: Національний музей Голодомору-геноциду, Центр досліджень визвольного руху, Інститут національної пам'яті та Галузевий державний архів ІНП.

Платформа європейської пам'яті та сумління, яка є некомерційною міжнародною неурядовою організацією, досліджує діяльність та злочини тоталітарних режимів у ХХ столітті.

Як повідомляв ІМІ, 13 липня "Репортери без кордонів" повідомили, що викрадений російськими військовими в березні 2022 року, під час окупації Київщини, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк перебуває, ймовірно, в одній з колоній Владимирської області Росії.

Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

У травні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян Дмитра Хилюка.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Російські військові викрали Дмитра 3 березня 2022 року в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію.

Liked the article?
Help us be even more cool!