ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський затвердив положення про Нацпремію імені Тараса Шевченка та комітет премії

Фото – president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський затвердив положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка та про комітет з національної премії. Відповідний указ №626/2024 глава держави підписав 10 вересня 2024 року.

Згідно з положенням, Національна премія України імені Тараса Шевченка є державною нагородою України за найвидатніші твори літератури й мистецтва, публіцистики та журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення та демократизацію українського суспільства.

Національна премія може бути присуджена громадянину України, іноземцю, особі без громадянства. Її присудження особі, яка є лауреатом премії, вдруге не провадиться.

Щорічно присуджується до восьми національних премій за такими номінаціями:

  • література;
  • літературознавство і мистецтвознавство;
  • публіцистика і журналістика;
  • музичне мистецтво;
  • театральне мистецтво;
  • кіномистецтво;
  • візуальні мистецтва;
  • декоративно-прикладне мистецтво.

Національна премія присуджується за результатами конкурсу, який щорічно проводить Комітет з Національної премії Тараса Шевченка. Висувають кандидатів на конкурс культурні інституції. Конкурс, що передбачає розгляд, обговорення та оцінювання творів за всіма номінаціями, проводиться в три тури. Довгий і короткий списки оприлюднюють на офіційному вебсайті комітету.

Присудження національної премії провадиться указом Президента України, який оприлюднюється до 9 березня року.

Лауреатові національної премії вручаються диплом і почесний знак та виплачується грошова частина премії. Розмір грошової частини однієї національної премії становить 160 прожиткових мінімумів для працездатних осіб відповідно до встановленого законом розміру прожиткового мінімуму станом на 1 січня року подання творів для участі в конкурсі.

Вручає диплом та почесний знак національної премії Президент України під час урочистого відзначення дня народження Тараса Шевченка.

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка є допоміжним органом, що забезпечує здійснення президентом повноважень з нагородження національною премією. Члени комітету працюють на громадських засадах.

Персональний склад комітету затверджує Президент України. Голову комітету призначає та звільняє Президент України. Строк повноважень комітету становить три роки. Засідання комітету вважається правомочним у разі присутності на ньому не менш ніж двох третин його складу.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Пристрасті навколо Шевченківської премії

Як повідомляв ІМІ, 9 березня 2023 року вперше за багато років не оприлюднили імен лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, хоча комітет премії визначився з фіналістами премії ще 15 лютого.

10 березня голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров повідомив, що Шевченківську премію не присудили за традицією 9 березня через пропозицію доповнити наявні номінації додатковим конкурсом “За внесок у перемогу”. 

Лауреатів Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив 11 березня.

13 березня Юрій Макаров заявив про рішення скласти повноваження голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. Однією з причин такого рішення стало те, що його ініціативу про додаткову премію “За внесок у перемогу” дехто сприйняв як політичну спекуляцію. 

16 березня 2023 року 13 членів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка заявили про складання своїх повноважень, висловивши свою незгоду щодо введення нових номінацій, критеріїв до наявного  положення премії.

Liked the article?
Help us be even more cool!