ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Макаров повідомив, що склав повноваження голови Комітету Шевченківської премії

13.03.2023, 11:23
Фото – prostir.ua
Фото – prostir.ua

Журналіст Юрій Макаров повідомив про рішення скласти повноваження голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Однією з причин такого рішення стало те, що його ініціативу про додаткову премію "За внесок у перемогу" дехто сприйняв як політичну спекуляцію. 

"Пропозиція виникла майже експромтом, але під час зустрічі діячів культури з президентом України 9 березня вона зустріла його підтримку. Офіс президента пристав на мою ініціативу, затримав оприлюднення результатів конкурсу-2023 з метою оголосити переможців усіх разом 22 травня (теж частина моєї пропозиції). На жаль, бажання віддати шану тим митцям, які піднімають українську культуру на принципово новий рівень, залучають до неї наших героїчних вояків і мешканців звільнених територій, просувають країну у світі, наштовхнулося на агресивне нерозуміння", – пояснив Макаров.

За його словами, чимало представників мистецької спільноти й небайдужих громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію та намагання влади призначити "своїх" висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів.

"Мої спроби пояснити своє бачення, відкоментувати реальний хід подій, ба навіть виправдовуватися, чого я страшенно не люблю, не було почуто. Активна частина суспільства переконана, що я виконую чиєсь замовлення, "відпрацьовую", "прогинаюся" і т. ін. Для мене це новий досвід, який я не хотів би пережити знову", – зазначив Макаров.

"Висловлюючи свою повагу й вдячність колегам, з якими ми плідно працювали останніх чотири роки, змушений зазначити, що категорично не погоджуюся з ними. Тим не менше, оскільки я мимоволі виступив "збудником" нікому не потрібних конфліктів у команді й, на жаль, значно ширше, обурення небайдужих громадян, після довгих роздумів не бачу іншого виходу, як скласти з себе повноваження голови й члена Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка", – написав Макаров.

10 березня голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров повідомив, що Шевченківську премію не присудили за традицією 9 березня через пропозицію доповнити наявні номінації додатковим конкурсом "За внесок у перемогу". Відтак, за його словами, переможці додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями третього туру, вже визначеними комітетом премії 15 лютого, будуть оголошені всі разом 22 травня, у день перепоховання Шевченка.

Лауреатів Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив 11 березня.

Ними стали: Катерина Калитко, поетеса, – за книгу поезій "Орден мовчальниць"; Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, виконавці гурту "Хорея Козацька", – за аудіоальбом "Пісні Української революції"; Михайло Назаренко, літературознавець, – за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792–1883" у двох частинах; Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії, – за публіцистичні статті та виступи останніх років; Ірина Цілик, режисерка, – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".

Liked the article?
Help us be even more cool!