ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський закликав Шмигаля активізувати роботу щодо відкриття в Україні офісів Google і Meta

09.02.2022, 13:46
Фото – president.gov.ua
Фото – president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням активізувати роботу з відкриття в Україні представництв компаній Google (YouTube) та Meta Platforms (Facebook, Instagram).

Про це йдеться у відповіді Зеленського на електронну петицію щодо відкриття офісів цих компаній в Україні, розміщену на сайті глави держави 12 листопада 2021 року громадянкою Л. Шум.

“Вважаю, що забезпечення модерування сегментів Google, YouTube, Facebook та Instagram з території України є важливим напрямом посилення національної безпеки в інформаційній сфері та протидії гібридним загрозам з боку Російської Федерації”, – зазначив Зеленський.

Президент нагадав, що він та уряд порушували згадане питання неодноразово на міжнародному рівні. Він нагадав, що говорив про це з керівниками Google та Apple під час свого робочого візиту до США минулого року. 

“Під час цих заходів були висловлені пропозиції щодо розширення присутності згаданих компаній в Україні, зазначено про необхідність реалізації спільних проєктів на підтримку просування україномовного контенту у вказаному інформаційному сегменті та наголошено на необхідності налагодження ефективної протидії дезінформації”, – нагадав він.

Крім того, нагадав Зеленський, він запропонував розглянути можливість відкриття офісу компанії Facebook в Україні під час відеоконференції з головною операційною директоркою Facebook Шеріл Сендберг та віцепрезидентом компанії Ніком Клеггом 27 вересня 2021 року.

За його словами, наразі у зв’язку з тим, що з жовтня 2021 року Facebook та Instagram належать новоствореній компанії Meta Platforms, планується офіційно поновити згадані звернення.

“Ураховуючи рівень впливу порушеної в петиції проблематики на суспільне життя і національну безпеку держави, значну увагу громадськості до неї, а також зважаючи, що врегулювання цього питання законодавством України покладено на Кабінет Міністрів України, я звернувся до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля з пропозицією активізувати роботу, спрямовану на відкриття на території України представництв компаній Google (YouTube) та Meta Platforms (Facebook, Instagram), і невідкладно поновити висловлені вказаним міжнародним компаніям звернення та запрошення”, – йдеться у відповіді Зеленського.

Нагадаємо, авторка електронної петиції Люсьєн Шум стверджувала, що московські офіси компаній Facebook та YouTube “намагаються просувати проросійські наративи через дані соціальні мережі”. 

“На перших шпальтах за замовчуванням пропонується контент із Російської Федерації, зазначені соціальні мережі, блокуючі проукраїнські наративи, просувають проросійські. Наприклад, редакторськими добірками YouTube Music для українських користувачів керують з московського офісу. Російські співробітники вибирають російський контент, що впливає на зміст добірок для українців. Відомі випадки, коли цілі українські канали в YouTube закривалися через звернення російських держорганів (Роскомнадзор) до російського офісу YouTube. Таке може статися з будь-яким українським каналом, поки вони в юрисдикції російського офісу YouTube. Така ситуація неприпустима, враховуючи, що Росія є країною-агресором”, – йшлося в петиції.

Liked the article?
Help us be even more cool!