ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський та Орбан домовилися про відкриття української школи в Угорщині

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домовилися про відкриття першої української школи в Угорщині.

Про це під час заяви для ЗМІ повідомив Володимир Зеленський, повідомляє Укрінформ.

“Ми з паном прем’єр-міністром Орбаном обговорили усі найбільш принципові питання наших сусідських відносин: торгівлю, транскордонну співпрацю, енергетичні питання, говорили сьогодні про гуманітарну сферу, все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині. Зокрема, обговорили відкриття першої української школи в Угорщині. Пан прем’єр-міністр запевнив у підтримці такого проекту. Дякую, Вікторе”, – зазначив Зеленський.

Як заявив Орбан на спільній із Президентом України пресконференції, Угорщина бачить добрі шанси на вирішення питань щодо угорської національної меншини в Україні і готова фінансувати відкриття української школи на своїй території.

“На території України проживає традиційно угорська національна меншина. Ми сподіваємося на те, що і тут будуть вирішені питання. Я бачу добрі шанси на це”, – сказав Орбан.

Щодо українців в Угорщині він зазначив, в країні діє самоврядування національної меншини, але з прибуттям у країну багатьох біженців виник цілий ряд питань.

“Ми повинні дбати про них. Вони повинні мати можливість працювати, жити в безпеці, забезпечити відповідну школу для своїх дітей... Тому я з великою радістю почув про ініціативу пана Президента щодо відкриття української школи в Угорщині”, ­– сказав премʼєр-міністр.

Як повідомляв ІМІ, у 2022 році Угорщина пообіцяла внести зміни до підручників, які містили провокативні та антиукраїнські наративи, що викликало хвилю обурення в Україні​. 

У січні 2023 року Центр протидії дезінформації повідомив про фейки, які поширюють угорські медіа. Ця дезінформація була спрямована на розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями на Закарпатті.

Liked the article?
Help us be even more cool!