ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Засновник "Яндексу" Аркадій Волож просить ЄС зняти санкції

Співзасновник російської IT-компанії "Яндекс", мільярдер Аркадій Волож попросив Європейський Cоюз зняти з нього санкції, накладені після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це пише Financial Times із посиланням на анонімних співрозмовників, знайомих із ситуацією, передає DW.

Офіційний запит, який адвокати Воложа надіслали до ЄС, надійшов через кілька днів після того, як бізнесмен засудив війну Росії проти України.

Видання зауважує, що реакція Брюсселя тепер покаже, "чи винагородить ЄС відомих росіян, які порвуть з Кремлем". Очікується, що обговорення цього питання відбудеться в Євросоюзі у вересні.

Волож уперше висловив свою позицію щодо війни Росії проти України 10 серпня 2023 року (війна почалась у 2014-му. – Ред.)

"Я категорично проти варварського вторгнення Росії в Україну, де в мене, як і в багатьох, є друзі та родичі. Я жахаюсь того, що щодня в будинки українців летять бомби. Попри те що з 2014 року я не живу в Росії, я розумію, що і на мені є частка відповідальності за дії країни. Було багато причин, через які мені доводилося мовчати. Можна сперечатися про своєчасність моєї заяви, але не про її суть. Я проти війни", – йшлося в заяві, яку він передав для оприлюднення виданню The Bell.

За його словами, після 24 лютого 2022 року він "зрозумів, що історія з "Яндексом" закінчена", та зосередився на підтримці російських інженерів, "які вирішили покинути країну і почати нове життя".

Волож із 2014 року живе в Ізраїлі. ЄС вніс його до санкційних списків у червні 2022 року. Через пів години після цього Волож пішов у відставку з посади генерального директора материнської компанії Yandex N.V. і вийшов з ради директорів, заявивши, що оскаржуватиме обмеження.

Як повідомляв ІМІ, у Казахстані 9 серпня 2023 року влада призупиняла роботу місцевого домену російської компанії "Яндекс". Казахстанські IT-фахівці повідомили, що роботу домену Yandex.kz, що належить місцевому представництву російського "Яндексу", зупинили "через розміщення інтернет-ресурсу на апаратно-програмних комплексах поза територією Казахстану". Проте пізніше домен розблокували.

Напередодні російське медіа "Медуза" повідомило, що Федеральна служба безпеки Росії з 1 вересня отримає "цілодобовий" доступ до баз даних "Яндекс.Таксі", включно із закордонними сервісами "Яндексу". За даними видання, дані клієнтів, які користуються "Яндекс Go" (сервіс таксі та доставлення), зокрема за кордоном, тепер зберігаються лише в російських дата-центрах.

8 серпня 2023 року фінські та норвезькі регулятори заборонили російській технологічній групі "Яндекс" та її партнеру Ridetech International (базується в Нідерландах), передавати до Росії будь-які особисті дані клієнтів застосунку "Яндексу" для замовлення таксі Yango. Таке рішення пов'язане з тим, що на початку вересня Федеральна служба безпеки РФ отримає право отримувати дані, які обробляються в роботі таксі.

Liked the article?
Help us be even more cool!