ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі колаборанти поширили фейкову обкладинку іспанського сатиричного журналу на підтримку Путіна

26.09.2022, 14:30
Фото – 061.ua
Фото – 061.ua

Представники окупаційної влади Запорізької області розповсюдили у своїх телеграм-каналах фейкову карикатуру на обкладинці іспанського журналу El Jueves із президентом Росії Володимиром Путіном і лідерами західних країн. Це з’ясував проєкт “Перевірено. Запоріжжя”, який займається спростуванням фейків і дезінформації на території Запорізької області.

На обкладинці сатиричного журналу зображено карикатуру, в якій Путіна називають “мачо”, а інших очільників країн-учасниць Генасамблеї ООН та Президента України зображують в принизливому зляканому вигляді. Як зазначає “Перевірено. Запоріжжя”, насправді випуску з такою карикатурою не було і обкладинка фейкова.

Так, 24 вересня представник окупаційної влади Запорізької області, який іменує себе “членом головної ради” фейкового органу, Володимир Рогов опублікував на своїй Telegram-сторінці допис із нібито обкладинкою нового сатиричного журналу Іспанії El Jueves із підписом “Macho no para”.

Аналогічні новини про цю карикатуру і політиків, які злякалися Путіна, опублікувала ще низка прокремлівських російських видань. Найпершою новину видала “ПолитРоссия”. Усі інші медіа або посилаються на неї, або ж узагалі не вказують джерела, підписуючи саму ілюстрацію в найкращому разі як “El Jueves” без прямого посилання на сайт журналу.

Насправді ж відомий іспанський тижневик El Jueves не випускав журналу з такою обкладинкою. Видання виходить щосереди, і у вересні вийшли номери за 7-ме, 14-те та 21-ше число. Наступний номер має вийти тільки 28 вересня.

На офіційному сайті журналу можна подивитись обкладинку останнього номера №2.365, де як карикатуру використано інформаційний привід щодо запровадження нових енергетичних податків у країні. Автор карикатури цього випуску – Igor Fernández. 

Якщо ж подивитися на підпис автора на фейковій обкладинці, то карикатура підписана ElJueves + Igor. На Instagram-сторінці самого Igor Fernández такої роботи немає. Ба більше, на обкладинці пропагандистів вказано номер журналу №2.366, який ще не вийшов у світ, а на штрих-коді, який завжди дублює номер журналу, зазначено цифру №2.365, що збігається з останнім оригінальним номером. 

Це не перше використання фейкових карикатур відомих сатиричних журналів для підтвердження кремлівських наративів. Раніше пропагандисти показували фейкові обкладинки французького Charlie Hebdo з карикатурами про Україну і Путіна.

Liked the article?
Help us be even more cool!