ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі посадовці відмовилися визнати запит журналістки запитом

22.01.2021, 17:16
Фото – фейсбук Катерини Майбороди
Фото – фейсбук Катерини Майбороди

Запорізькій журналістці 061.ua Ельмірі Шагабудтдіновій, яку не пустили на засідання постійної комісії Запорізької міської ради 20 січня, відмовили у відповіді на запит про причини такого рішення. 

Про це журналістка повідомила регіональну предстаницю ІМІ в Запорізькій області.

За словами журналістки, вона звернулася до начальниці відділу преси та інформації Запорізької міськради Діани Семенової щодо недопуску журналістів на засідання постійних комісій. Однак та в коментарі відмовила і запропонувала надіслати до міськради запит.

У запиті до Запорізької міської ради журналістка просила надати роз’яснення стосовно причин недопуску журналістів на сесії міськради, засідання постійних депутатських комісій та засідання виконавчого комітету міськради. Також Шагабудтдінова просила надати інформацію щодо того, які пункти протоколу позачергового засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя №9 від 23.03.2020 є чинними станом на 20.01.2021.

“Спочатку надійшла відповідь від сектору з питань доступу до публічної інформації виконкому міської ради зі словами: “Не запит!!!” Пізніше я отримала лист, у якому мене повідомили, що в запиті немає підпису, тому його не розглядатимуть. Також я отримала ще одну відповідь, що мої запитання не належать до публічної інформації, бо запит на інформацію не потребує роз'яснення, узагальнення, аналітичного оброблення даних тощо, і тому мій лист передано до відділу з роботи зі зверненнями громадян”, – розповіла журналістка.

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко повідомив, що такі дії з боку Запорізької міської ради є прямими порушенням  Закону України “Про доступ до публічної інформації”. 

“Відмова на запит є незаконною. Запит стосується публічної інформації, і такі дії – це зловживання з боку розпорядника. На цю відмову варто писати скаргу в офіс омбудсмена”, –  зауважив медіаюрист.

Як повідомляв ІМІ, 20 січня охорона Запорізької міської ради не пустила журналістку сайту 061.ua Ельміру Шагабудтдінову і редакторку “Неначасі” Катерину Майбороду на засідання постійних комісій.

18 січня головного редактора порталу “Гвозді” Богдана Василенка не пропустили на засідання постійної комісії Запорізької міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення.

Ознайомитися з матеріалом щодо роботи журналістів під час посиленого карантину в період з 8 до 25 січня можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!