ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закарпатська облпрокуратура проконсультувалася з науковцями щодо розслідувань справ про відмову в доступі

30.09.2021, 11:52
Фото – пресслужба Закарпатської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

Закарпатська обласна прокуратура звернулася по консультації до наукових установ щодо особливостей розслідувань кримінальних проваджень, пов’язаних з ненаданням відповідей на інформаційні запити журналістів. 

Про це представнику ІМІ в Закарпатській області Ярославу Гулану повідомив перший заступник керівника обласної прокуратури Іван Косей під час зустрічі 29 вересня.

За словами Косея, зокрема, представники прокуратури звернулися по консультації до Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого та Одеської юридичної академії. Науковці роз’яснили прокурорам свою позицію щодо особливостей притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 171 Кримінального кодексу в частині щодо інформаційних запитів.

Ярослав Гулан наголосив, що це питання актуальне, оскільки останнім часом найбільше порушень, пов’язаних з перешкоджанням діяльності журналістів конкретно на Закарпатті, виявляється саме у вигляді або ж повних ігнорувань інформаційних запитів, або ж ненадання вичерпних відповідей на них. 

Водночас представник ІМІ зазначив, що кінцевою метою не мають бути вироки судів для конкретних посадовців за порушення закону. Натомість оперативне реагування правоохоронців на заяви журналістів стане запорукою, що самі посадовці знатимуть про потенційну відповідальність і в майбутньому не ставитимуться легковажно до оформлення відповідей на інформаційні запити – як медійників, так і пересічних громадян.

Обговорили на зустрічі й кейси журналістських справ, які наразі вже розглядаються в судах, зокрема щодо нападу на журналіста Віталія Глаголу в ужгородському кінотеатрі та щодо ненадання відповіді на запит журналісту Станіславу Данку про зарплати керівництва Хустської районної ради. Сторони зійшлися, що впливати на швидкість розгляду конкретного судового процесу прокурори не можуть, втім головне, щоб судові засідання не зривалися через відсутність на них представників державного обвинувачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!