ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Загроза для нашої демократії – генсек Європейської федерації журналістів про блокування RT та Sputnik у ЄС

22.11.2022, 15:25
Фото – Sputnik
Фото – Sputnik

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Ґутьєррес розкритикував рішення Європейської Ради про заблокування російських пропагандистських каналів Russia Today (RT) і Sputnik на території ЄС.

Свою позицію він висловив під час дискусії на міжнародній конференції "Суспільні мовники за демократію" (The Public Service Media for Democracy), яка відбувається у Вільнюсі, пише "Детектор медіа".

Він зазначив, що Європейська федерація журналістів не критикувала Німеччину чи країни Балтії, у яких російські канали заблокував незалежний регулятор, адже таке рішення відповідало європейським стандартам. Рішення Європейської Ради, на його думку, принципово відрізняється тим, що це саме урядове рішення.

"Це щось, що ми не можемо прийняти – щоб уряди ухвалювали рішення просто вимкнути канали, навіть якщо ці медіа поширюють пропаганду чи дезінформацію. Ми маємо правила, маємо стандарти. Ухвалюючи урядові рішення без жодних консультацій з незалежними регуляторами, ми чинимо точнісінько, як Путін діє в Росії. Ми мусимо бути свідомими, що це загроза для нашої демократії. У сьогоднішній кризі ми мусимо більше, ніж будь-коли, берегти наші цінності, правила та стандарти", – сказав Ґутьєррес.

Заява Ґутьєрреса спричинила низку заперечень серед інших присутніх панелістів.

"Росія вбиває українців. І пропаганда вбиває людей прямо зараз. Тож це не про правила чи стандарти, не про те, хто блокує канали – уряд чи незалежні регулятори. Ми мусимо розуміти, що пропагандистські канали – це не медіа", – сказала представниця суспільного мовника Литви Індре Макарайтіте.

"Ми зараз говоримо про процедури. Російська влада теж дуже любить говорити про процедури. Але деколи, коли ми зосереджуємося на процедурах, ми втрачаємо розуміння, головну ідею, про що ми говоримо", – сказав головний редактор каналу "Дождь" Тихон Дзядко.

Він заявив, що, хоча до лютого 2022 року російські журналісти входили до Європейської мовної спілки, насправді "вони вже 20 років як не журналісти".

"Спершу вони були пропагандистами, які допомагали Путіну перебрали всю владу у своїй країні. Останні вісім років – чи навіть 14 років, з часів війни в Грузії, – вони є воєнними злочинцями, які допомагають своєму уряду вбивати людей в інших країнах", – сказав Дзядко.

Заперечила Ґутьєрресу і генеральна продюсерка інформаційного мовлення Суспільного Ангеліна Карякіна:

"Sputnik і RT були заблоковані в низці європейських країн саме тому, що вони не є медіа. Пан Ґутьєррес казав про цінності. Вони роблять якраз протилежне до того, чим є і мають бути медіа та журналістика. RT чи Sputnik не лише підтримують війну в Україні, вони ще й розпалюють недовіру та конфлікти в громадянських суспільствах у європейських країнах. Тому я не бачу в цьому жодного порушення: навпаки, це те, що має бути зроблене", – сказала вона.

Як повідомляв ІМІ, "Репортери без кордонів" (RSF) закликали мовного регулятора Франції ARCOM наказати французькому супутниковому оператору Eutelsat припинити трансляцію трьох російських телеканалів, які є лідерами в поширенні воєнної пропаганди Кремля.

2 березня ЄС терміново зупинив мовлення російських державних ЗМІ Sputnik і RT / Russia Today на території Євросоюзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!