ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликають Францію припинити трансляцію трьох російських пропагандистських телеканалів

13.09.2022, 10:00
Фото – oda.zht.gov.ua
Фото – oda.zht.gov.ua

“Репортери без кордонів” (RSF) закликали мовного регулятора Франції ARCOM наказати французькому супутниковому оператору Eutelsat припинити трансляцію трьох російських телеканалів, які є лідерами в поширенні воєнної пропаганди Кремля.

Про це повідомляється на сайті RSF.

“Для Франції неприпустимою є ситуація, коли оператори в її юрисдикції роблять внесок у воєнну пропаганду Кремля, порушуючи свої законні зобов’язання. Французький мовний регулятор має повноваження, щоб покласти цьому край, і ми закликаємо його діяти без зволікань”, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Так, “Репортери без кордонів” звернулися 8 вересня із запитом до ARCOM щодо припинення трансляції трьох російських телеканалів – “Россия 1”, “Первый канал” і НТВ – на Eutelsat. До шести сторінок запиту був доданий звіт на 266 сторінок.

В  організації зазначають, що контент, який транслюють ці три канали, сприяє ненависті й геноциду, а також порушує законодавчі вимоги до ефірних ЗМІ й супутникових операторів щодо поваги до людської гідності, збереження суспільного порядку та “чесності, незалежності й плюралізму інформації та програм, які є її засобами”.

З огляду на те що Франція як держава володіє 22,65% акцій Eutelsat і є одним з депозитаріїв міжнародної конвенції МУО EUTELSAT, 13 липня RSF уже закликали французьку владу запобігти внеску Eutelsat у російську пропаганду, наказавши оператору припинити трансляцію цих телеканалів і передати звільнені супутникові слоти незалежним новинним телеканалам. Запит, адресований ARCOM, покликаний досягти тієї самої мети іншим шляхом, зазначили “Репортери”.

Eutelsat, один з найбільших супутникових телеоператорів світу, використовує два супутники, щоб транслювати телеканали російських компаній НТВ+ і “Триколор” у Росії й на окупованих територіях України. Ці дві компанії мають близько 15 мільйонів абонентів, що становить десь третину російських домівок, які користуються послугами телекомпаній, або 25% усіх домівок в РФ. Ці компанії транслюють, зокрема, канали “Россия 1”, “Первый канал” та НТВ, які посідають провідне місце в російській машині воєнної пропаганди.

У програмах цих трьох каналів регулярно транслюються тези, які за законами Франції є закликами до ненависті й насильства щодо українців, до масового знищення, до вбивства лідерів та навіть закликами до геноциду.

Оскільки ці три телеканали транслює французький супутниковий телеоператор, вони підпадають під юрисдикцію Франції та, зокрема, регулятора ARCOM (у минулому – CSA) згідно із законом Франції про мовлення від 1986 року.

До запиту ARCOM, надісланого юристом RSF Патрісом Спінозі, був доданий детальний звіт, який організація склала спільно з Комітетом Дені Дідро (спілкою, заснованою в березні двома медіаекспертами для сприяння вільному обігу новин та інформації). Звіт містить численні уривки з програм, трансльованих трьома телеканалами, та назви супутників Eutelsat, з яких ті транслюються.

Як повідомляв ІМІ, на початку червня ЄС офіційно оголосив про запровадження шостого пакета санкцій проти росії, яким передбачено заборону мовлення трьох російських телеканалів – “Россия 24”, “Россия РТР” та ТВЦ.

2 березня ЄС терміново зупинив мовлення російських державних ЗМІ Sputnik і RT / Russia Today на території Євросоюзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!