ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За рік та три місяці великої війни РФ скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

24.05.2023, 09:10
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

За рік та три місяці з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, що здійснює Інститут масової інформації.

Протягом п’ятнадцятого місяця війни ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це вбивства та поранення журналістів, кібератаки та трансляція російської пропаганди.

Так, протягом п’ятнадцятого місяця війни на фронті загинули семеро медійників. Двоє з них – під час виконання професійної журналістської діяльності, п’ятеро – захищаючи Україну від російських окупантів на фронті: 

  • Богдан Бітік – український продюсер італійської газети La Repubblica, загинув унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. 
  • Арман Солдін – відеожурналіст французької інформаційної агенції AFP, загинув 9 травня на сході України внаслідок російського обстрілу.
  • Дмитро Сірик – ведучий програм філії "Суспільне Донбас", військовослужбовець, загинув 20 квітня на Донеччині. На каналі вів авторську програму "Перемотка" – про музичні новини та хіти. 
  • Олександр Бондаренко – військовослужбовець, журналіст та комунікаційник, загинув 27 квітня на фронті в боях з російськими окупантами.
  • Володимир Мукан – військовослужбовець, до повномасштабної війни працював журналістом і редактором у "Газеті по-українськи", журналі "Країна" і сайті Gazeta.ua. Загинув 29 квітня 2023 року в Бахмуті під час виконання бойового завдання.
  • Денис Кривий – фотограф-натураліст, військовослужбовець, загинув під Бахмутом, намагаючись урятувати поранених побратимів. 
  • Іван Кузьмінський – військовослужбовець, режисер дитячого телеканалу "Малятко TV" загинув на Луганщині 17 травня поблизу населеного пункту Діброва в бою з російськими окупантами.

Загалом в Україні станом на 24 травня загинули 59 медійників, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

Поранення отримав у Херсоні внаслідок російської атаки кореспондент італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно. В момент атаки він був разом з фіксером Богданом Бітіком, який загинув. Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом поранення журналіста Коррадо Дзуніно. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). 

Російської хакерської атаки зазнав сайт 24 каналу, про що заявила редакція каналу. Росіяни почали оперативно публікувати на сайті фейкові новини з погрозами та образами на адресу Президента України Володимира Зеленського та надсилати читачам відповідні "пуш-повідомлення". Атака відбулася напередодні публікації великого розслідування сайту про високопоставленого офіцера ГРУ Росії, зазначив 24 канал. Каналу вдалося відбити атаку та оперативно визначили вразливості, через які вдалося атакувати сайт.

Крім того, у Харківській області російські окупанти намагалися на частоті 90,2 FM вести фейкове радіомовлення під назвою "Слобожанське FM". Пресслужба Харківської обласної військової адміністрації зазначила,  що це вже не перша спроба ворога маскуватися під українське мовлення і дезінформувати населення Харківщини.

Liked the article?
Help us be even more cool!