ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За два роки кількість жінок у лавах ЗСУ зросла на 40% – Міноборони

Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Чисельність військовослужбовиць Збройних сил України збільшилася на 40% у порівнянні з 2021 роком. Про це повідомляється в телеграм-каналі Міністерства оборони України.

Так, за два роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч: зараз проходить службу майже 43 тисячі військовослужбовиць. 

Міноборони зазначає, що скасувало всі обмеження для доступу військовослужбовиць до всіх посад. Так, якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв'язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, то нині жінка в армії може бути водійкою, гранатометницею, заступницею командира розвідгрупи, командиркою БМП, ремонтницею, кулеметницею, снайперкою тощо.

Раніше контракт на проходження військової служби укладався жінками віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати представники обох статей.

Щодо декретної відпустки, то тривалість, визначена в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні.

Також Міноборони зазначає, що жінкам надали можливість для здобуття військової освіти всіх рівнів. Зокрема, з 2019 року уряд України дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам. Жінки можуть опановувати ті самі спеціальності, що й чоловіки, а згодом і служити за широким переліком посад.

Крім того, у всіх військових частинах проводиться систематична робота щодо підвищення рівня компетентності особового складу із забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. А нормативно-правові акти під час їхнього розроблення проходять гендерну експертизу.

Міноборони запевнило, що фінансова складова питань щодо додаткових місць проживання, військової форми та вбиралень для організації належних умов несення жінками служби завжди проходить аналіз до етапу планування розподілу витрат.

Крім того, зазначає міністерство, введено функцію позаштатного радника з гендерних питань у системі Міноборони та ЗСУ – це 81 позаштатних та 74 на громадських засадах.

Водночас продовжується робота над матеріально-технічним забезпеченням військовослужбовиць. Зокрема, створення нових зразків військової форми та засобів індивідуального захисту з урахуванням антропометричних даних.

“Ведеться регулярна робота щодо заходів із запобігання сексуальним домаганням та іншим порушенням прав людини. Зокрема, випадків гендерно зумовленого, в тому числі домашнього, насильства та дискримінації на робочому місці”, – йдеться в повідомленні.

Також Міноборони зазначає, що налагодило співпрацю з міжнародними партнерами – структурою ООН “Жінки в Україні”, ОБСЄ, структурою НАТО – та з національними громадськими організаціями. А також продовжує інтегрувати стандарти НАТО в ЗСУ, зокрема у сфері гендерної рівності.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року членкиня дослідницької команди Інституту гендерних програм Ганна Гриценко повідомила, що 2021 року кількість жінок у лавах Збройних сил була близько 30 тисяч. З початком повномасштабного вторгнення Росії їхня кількість почала зростати.

У травні 2023 року тодішня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що в Збройних силах України проходять службу понад 42 тисячі жінок, ще 18 тисяч обіймають цивільні посади.

Liked the article?
Help us be even more cool!