ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрчишин: Аудитслужба визнала виконання бюджетної програми для телемарафону “умовно ефективним”

Державна аудиторська служба оцінює виконання бюджетної програми, з якої фінансується телемарафон “Єдині новини” як “умовно ефективне”, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Юрчишин.

За його словами, на початку року він надіслав запит до Державної аудиторської служби України  щодо оцінювання ефективності телемарафону “Єдині новини”. Юрчишин зауважив, що до його звернення аудит цієї програми не передбачався.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Фото – Facebook-сторінка Ярослава Юрчишина

“Аудиторська служба у відповідь на моє звернення зазначила, що стан виконання бюджетної програми “Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України” є умовно ефективний (дослівно). Якраз з цієї програми і фінансуються “Єдині новини”, – зазначив Юрчишин.

Він навів дані аудитслужби, відповідно до яких лише держпідприємство “Мультимедійна платформа іномовлення України” на виготовлення телерадіопрограм у 2023 році  отримало 1 мільярд 238 мільйонів гривень.

“Це суперечить постанові Кабміну №915, яка регулює виробництво програм для державних потреб”, – додав голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

За його словами, в аудиторів виникли питання щодо того, як розпорядилися коштами. 

“До прикладу, був конкурс, покликаний формувати і підтримувати позитивний імідж України, протистояти пропаганді РФ та дезінформації. Держпідприємство “Мультимедійна платформа іномовлення України” відібрало такі роботи: “В Амстердамі заборонять палити марихуану”, “Брюссель закликають подолати вторгнення блакитного краба”, “Кінець війни з наркотиками” тощо. Не певен, що це допоможе в боротьбі з російською пропагандою”, – наголосив Ярослав Юрчишин.

Він нагадав, що неодноразово висловлював свою думку щодо телемарафону.

“На початку повномасштабного вторгнення він виконав місію дати людям перевірені новини. Але зараз є питання щодо його доцільності”, – написав нардеп.

Він додав, що звернуся до Держаудиту, щоб отримати повний звіт про проведений аудит використання коштів, які пішли на телемарафон. 

Що казала про телемарафон влада та міжнародна спільнота

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

У лютому 2024 року міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликала владу України відмовитися від національного телемарафону “Єдині новини” й повернутися до конкуренції з метою посилення плюралізму в медіа.

15 квітня 2024 року Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що вважає недоцільним переспрямування коштів, які призначено для телемарафонів “Єдині новини” й телеканалу “FreeДом”, на фінансування закупівлі безпілотних літальних апаратів та пікапів для Збройних сил України.

У квітні 2024 року Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік.

5 вересня 2024 року міністр культури та стратегічних комунікації Микола Точицький заявив, що загальноукраїнський телемарафон “Єдині новини” продовжить своє існування, але потрібно знайти формат, щоб була зацікавленість у громадськості. 

За даними  результатів дослідження “Індекс медіаграмотності: українці 66+” ГО “Детектор медіа”, яке оприлюднили в липні 2024 року, для 55% опитаних громадян віком понад 66 років телемарафон “Єдині новини марафон” є основним джерелом важливої інформації. Проте негативно його оцінює 37,8% опитаних, що на 10% більше, ніж серед громадян віком 18–65+. 

Liked the article?
Help us be even more cool!