ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

YouTube заблокував влог "Детектора медіа" з критикою проєкту СТБ

22.11.2019, 13:40
Фото – "Детектор медіа"
Фото – "Детектор медіа"

Відеоплатформа YouTube за скаргою StarLight Digital (підрозділ медіахолдингу StarLightMedia) заблокувала черговий випуск влогу “Рекаперка Крапівіна”, який виробляє “Детектор медіа”, повідомляє “Детектор медіа”.

У випуску ведуча Юлія Крапівіна критикує нову програму “Таємниці ДНК” на каналі СТБ (входить до StarLightMedia), ілюструючи свої слова фрагментами відео з програми. Відео “Детектора медіа” було заблоковано через день після публікації влогу на вимогу StarLight Digital як правовласника контенту “Таємниці ДНК”. Правовласник поскаржився на нібито порушення авторських прав у влозі “Детектора медіа”.

Водночас “Детектор медіа” наголошує, що не порушував ані авторських прав правовласників, ані правил відеоплатформи YouTube. У влозі використано короткі фрагменти відео каналу СТБ (найдовший – завдовжки 13 секунд) як ілюстрацію та обґрунтування критики Юлії Крапівіної, а YouTube не забороняє критичних оглядів контенту. Фрагменти відео СТБ використано з некомерційною метою, адже “Детектор медіа” не ставив собі за мету монетизацію контенту, який належить StarLight Digital.

“Детектор медіа” вбачає в блокуванні намір StarLightMedia обмежити поширення влогу, в якому критикується проєкт каналу СТБ.

“У випуску влогу Юлія Крапівіна жорстко розкритикувала проєкт каналу СТБ “Таємниці ДНК”. Проєкт, що нехтує всіма нормами моралі та людської гідності, і є калькою російського шоу, – коментує голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова. – Блокування влогу є нічим іншим, як цензурою критики під надуманим приводом порушення авторських прав”.

YouTube-спеціаліст із просування каналів та відеореклами Кирило Євсеєв каже, що StarLight Digital знехтувала принципами роботи YouTube під час блокування ролика з матеріалом, що містить реакцію на його відео.

“Так, правовласник може блокувати вкрадене відео, на якому хочуть заробити, але не має права блокувати ролик, що використовує лише фрагменти відео з критичними коментарями до ролика, і про це прямо сказано в правилах YouTube. Тож я б назвав це рейдерством з боку StarLight Digital. Перш ніж надсилати запит на видалення відео, власник авторських прав повинен перевірити, чи є використання його вмісту у відео добросовісним”, – сказав він. 

“Детектор медіа” подав апеляцію на рішення про блокування та очікує на відповідь від платформи YouTube.

У випуск влогу “Рекаперка Крапівіна” про “Таємниці ДНК” Юлія Крапівіна критикує програму за експлуатацію заплутаної історії вбивства 13-річної Яни Татариної, яку вже тиражували в проєктах “Стосується кожного” на “Інтері” та “Говорить Україна” на каналі “Україна”. Також ведуча звертає увагу на використання каналом СТБ російського формату – подібна програма виходить на телеканалі "НТВ". Водночас СТБ наголошує на оригінальності продукту – адже на українському телебаченні такої програми раніше не було.

Liked the article?
Help us be even more cool!