ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄСПЛ ухвалив рішення на користь ЗМІ у справі про відповідальність за поширення гіперпосилання

09.01.2019, 12:07
Фото - article19.org

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив на користь журналістів рішення за позовом медійної компанії Magyar Jeti Zrt, власника сайту 444.hu, проти Угорщини. Про це повідомляється на сайті Article19.

Таке рішення ЄСПЛ ухвалив 4 грудня 2018 року, вказавши, що відбулося порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод і присудив державі виплатити медійній компанії грошову компенсацію в сумі 597 та 4149 євро в період до трьох місяців. 

Нагадаємо, у 2013 році портал новин 444.hu оприлюднив матеріал з гіперпосиланням на відео з YouTube про футбольних фанатів, які їхали з Угорщини до Румунії та зупинилися в школі, де переважно вчилися роми. Фанати дозволили собі зробити расистські репліки та зауваження, образливі для ромів.

Редакція 444.hu у своєму матеріалі поставила посилання на інтерв’ю представника ромської меншини, що згадував праву політичну партію "Йоббік", яку раніше критикували за антиромські та антисемітські заяви. Інтерв’ю було завантажено з YouTube, але в тексті статті про неї не згадувалося.

Після публікації партія "Йоббік" звинуватила в наклепі Magyar Jeti Zrt і декілька інших сайтів новин, а також міського голову. Суд першої інстанції Угорщини вирішив, що використання гіперпосилання на відео з YouTube сприяло поширенню наклепницьких заяв, це рішення підтримав і Вищий суд Угорщини.

Зі свого боку Article 19 звернувся до ЄСПЛ та звернув увагу суддів, що:

  • розміщення гіперпосилання в новині не є тим самим, що й публікування або підтримання слів у гіперпосиланні;
  • ніхто не повинен бути притягнутим до відповідальності за використання гіперпосилання, публікуючи яке автори статті не знають або не мають підстав вважати, що технічно сприяють поширенню протизаконного контенту.  

Як зауважує Article 19, якщо вважати автоматично видавців відповідальними за використання гіперпосилань, це матиме негативні наслідки для свободи слова, адже примушення авторів матеріалів не ставити гіперпосилання шкодитиме вільному поширенню інформації. Відповідальність видавця за зміст веб-сайтів, на які спрямовує гіперпосилання, призведе до того, що певна група осіб – від інтернет-провайдерів до рекламодавців і власників веб-сайтів – може бути притягнута до відповідальності за зміст, який вони не можуть контролювати. Це може бути не лише несправедливим або нерозумним, а й створити вкрай негативні наслідки, обмежуючи можливість користувачів реалізувати своє право ділитися та знайомитися з думками та інформацією в інтернеті.

ЄСПЛ визнав, що запровадження угорськими суддями прямої відповідальності за публікацію гіперпосилань з можливим наклепницьким контентом не відповідає принципам свободи слова та створює неналежне обмеження цього права.

4 грудня 2018 року ЄСПЛ постановив, що в разі визначення, чи має настати відповідальність, чи право на свободу слова було порушено, такі елементи мають бути взятими до уваги:

  • чи журналіст висловився на підтримку сумнівного змісту, чи він або вона повторили таке висловлювання, не підтримуючи його, або просто опублікували гіперпосилання, не повторюючи  та не підтримуючи його;
  • чи знав журналіст або міг він чи вона знати про те, що цей зміст мав наклепницькі або в іншому сенсі протизаконні твердження;
  • чи діяв журналіст сумлінно, дотримуючись журналістської етики та з належною дбайливістю відповідальної журналістики.
Liked the article?
Help us be even more cool!