ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС засудив переслідування журналістів і правозахисників у Білорусі

17.02.2021, 11:00
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Європейський Союз засудив переслідування журналістів і правозахисників у Білорусі. Про це йдеться в заяві офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано, повідомляє DW.

“Влада посилює залякування і атаки на активістів громадянського суспільства, правозахисників і журналістів, цілковито порушуючи їхні основні свободи, права людини і верховенство права”, – йдеться в заяві,

Євросоюз вважає неприйнятним те, що жителів Білорусі “переслідують за їхнє право на мирний протест проти сфальсифікованих результатів виборів і подальшої жорстокості з боку правоохоронних органів”. 

Білоруси позбавлені права на справедливий суд і “людських умов утримання під вартою”, задокументовано сотні випадків катування затриманих, проведено сотні політично мотивованих судів, зазначається в заяві.

Петер Стано нагадав, що ЄС “постійно стежить” за ситуацією з правами людини в Білорусі й уже запровадив санкції щодо 84 осіб і семи організацій, яких вважають відповідальними за репресії і залякування учасників мирних протестів, опозиції і журналістів, а також за порушення на президентських виборах. “Запровадження будь-яких подальших санкцій перебуває в руках Ради ЄС, що затверджує їх одноголосно”, – йдеться далі в документі.

“Тільки демократія, верховенство закону, вільні й справедливі вибори з урахуванням демократичної волі білорусів – єдиний спосіб руху вперед і гарантія довгострокової стабільності й суверенітету Білорусі”, – впевнені в Євросоюзі.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року Євросоюз запровадив санкції щодо 40 посадовців з Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії стосовно учасників протестів. У листопаді ЄС розширив список, занісши до нього Олександра Лукашенка і ще 14 осіб. 17 грудня Рада ЄС схвалила наступне розширення санкцій проти режиму Лукашенка – візові та майнові заборони щодо ще 29 фізичних осіб, – а також уперше проти цілої низки підприємств.

Як повідомляв ІМІ, 16 лютого в Мінську (Білорусь) силовики прийшли з обшуками до членів Білоруської асоціації журналістів (БАЖ). Також обшуки відбулися у журналістів і правозахисників у низці міст Білорусі.

16 лютого українські громадські організації закликали владу України публічно засудити репресії та політичний тиск з боку білоруської влади на правозахисників і незалежних журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!