ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС закликає Росію звільнити журналістку Радіо Свобода

Євросоюз закликає до негайного звільнення журналістки Радіо Свобода Алсу Курмашевої, яку утримують у російському СІЗО.

Про це написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель у соцмережі Х.

"ЄС закликає російську владу негайно звільнити журналістку Алсу Курмашеву, якій загрожує до 15 років позбавлення волі за журналістську діяльність", – йдеться в дописі.

Боррель наголосив, що російська влада має гарантувати безпеку журналістів та їхнє право на свободу слова, а також припинити їхнє переслідування.

Як повідомляв ІМІ, у Казані (столиця Республіки Татарстан, РФ) 18 жовтня затримали редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву.

Її підозрюють у відмові зареєструватися як “іноземний агент” – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ (“Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ”).

23 жовтня 2023 року Радянський районний суд Казані відправив Курмашеву до СІЗО. Термін арешту – один місяць 17 діб, до 5 грудня.

У листопаді 2023 року Алсу Курмашевій висунули обвинувачення в справі про відмову зареєструватися "іноагентом". Отже, її процесуальний статус – обвинувачена.

Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. У середині травня вона приїхала до Росії за сімейними обставинами. Силовики затримали її в казанському аеропорту 2 червня, коли журналістка чекала на рейс додому. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом мировий суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Liked the article?
Help us be even more cool!