ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістці Татаро-башкирської служби Радіо Свобода висунули обвинувачення нібито у відмові зареєструватися "іноагентом"

Фото – Idel.Реалии
Фото – Idel.Реалии

Журналістці Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевій висунули обвинувачення в справі про відмову зареєструватися "іноагентом". Отже, її процесуальний статус – обвинувачена.

Про це повідомляє Idel.Реалии.

Cлідство вважає, що журналістка мала надати документи для внесення її до реєстру "іноагентів". Водночас мін'юст РФ зі своєї ініціативи не вносив її до реєстру. Це перша кримінальна справа за цією статтею в Росії, яку порушили проти журналіста.

Курмашева своєї провини не визнає.

Як повідомляв ІМІ, у Казані (столиця Республіки Татарстан, РФ) 18 жовтня затримали редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву.

Її підозрюють у відмові зареєструватися як так званий “іноземний агент” – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ (“Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ”).

23 жовтня 2023 року Радянський районний суд Казані відправив Курмашеву до СІЗО. Термін арешту – один місяць 17 діб, до 5 грудня.

Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. У середині травня вона приїхала до Росії за сімейними обставинами. Силовики затримали її в казанському аеропорту 2 червня, коли журналістка чекала на рейс додому. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом мировий суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Liked the article?
Help us be even more cool!