ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Казані заарештував журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву

Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Радянський районний суд Казані відправив до СІЗО журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву. Термін арешту – один місяць 17 діб, до 5 грудня.

Про це повідомляє Idel.Реалии.

Адвокат просив суд призначити запобіжний захід, не пов'язаний з позбавленням волі. Засідання суду відбулося в закритому для преси режимі.

Як повідомляв ІМІ, у Казані (столиця Республіки Татарстан, РФ) 18 жовтня затримали редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву.

Її підозрюють у відмові зареєструватися як так званий “іноземний агент” – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ (“Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ”).

На думку слідчого комітету РФ, Курмашева мала надати відповідні документи для внесення її до реєстру “іноземних агентів”. Водночас міністерство юстиції Росії зі своєї ініціативи не вносило журналістку до реєстру.

Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, яка проживає в Празі (Чехія) зі своїм чоловіком та дітьми. У середині травня вона приїхала до Росії за сімейними обставинами. Силовики затримали її у казанському аеропорту 2 червня, коли журналістка чекала на рейс додому. У Курмашевої вилучили американський та російський паспорти. Згодом світовий суд у Казані оштрафував її за неповідомлення російської влади про друге громадянство.

Liked the article?
Help us be even more cool!