ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС закликав звільнити 10 журналістів, затриманих в окупованому Криму

07.05.2021, 11:15
Фото – sjevercg.me
Фото – sjevercg.me

Євросоюз закликає Росію звільнити 10 незаконно затриманих у тимчасово окупованому Криму журналістів. 

Про це йдеться в заяві Європейського Союзу, виголошеній під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ 6 травня, повідомляє Укрінформ.

“Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх незаконно затриманих журналістів, зокрема Владислава Єсипенка, а також Османа Аріфмеметова, Марлена Асанова, Ремзі Бекірова, Тимура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Амета Сулейманова, Руслана Сулейманова та Рустема Шейхалієва”, – йдеться в заяві.

У Євросоюзі також вказали на занепокоєння у зв’язку з постійними порушеннями прав людини в тимчасово окупованому Криму. "Відзначаючи Всесвітній день свободи преси, ми глибоко шкодуємо з приводу постійних нападів на свободу вираження поглядів та свободу засобів масової інформації на незаконно анексованому Кримському півострові, включно із закриттям мовників", – зазначається в заяві.

Нагадаємо, починаючи з 2014 року російська окупаційна влада в Криму обмежила доступ незалежних журналістів до півостріва. На тлі придушення професійної журналістики в тимчасово окупованій АРК активно почала розвиватися громадянська журналістика. Втім, окупанти за надуманими приводами здійснюють кримінальне переслідування і цих представників незалежної журналістики в Криму.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. 

Журналіста звинувачували за ст. 223-1. КК РФ (“Незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв”).

5 травня стало відомо, що окупаційна влада Криму висунула заарештованому журналісту Радіо Свобода Владиславові Єсипенку нове обвинувачення – додалася ст. 222 КК РФ (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів”).

6 квітня арештований в окупованому Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

Liked the article?
Help us be even more cool!