ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС та Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення одне одного

24.04.2023, 16:45
Фото – golos.com.ua
Фото – golos.com.ua

Європейський Союз та Україна визнаватимуть і виконуватимуть судові рішення одне одного в цивільних або комерційних справах. Про це повідомляє ZMINA з посиланням на пресслужбу Ради ЄС.

“Сьогодні Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в межах Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах”, – зазначається в повідомленні. 

Йдеться про так звану Конвенцію про виконання судових рішень, яку уклали у 2019 році. Вона є міжнародним договором, що зобов’язує договірні держави визнавати та виконувати судові рішення, ухвалені в цивільних або комерційних справах в інших державах-учасницях. 

Україна ратифікувала конвенцію у 2022 році. Згідно з документом, договірні відносини між Україною та ЄС будуть встановлені з 1 вересня 2023 року, якщо жодна зі сторін не заперечуватиме проти цього.

Так, держави-члени ЄС вважають, що не існує жодних фундаментальних перешкод, пов’язаних з незалежністю та ефективністю судової системи, боротьбою з корупцією або дотриманням основоположних прав, які могли б завадити ЄС вступити в договірні відносини з Україною. 

Нагадаємо, що влітку поточного року в Гаазі запрацює Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії Росії. Відповідну угоду підписали генеральні прокурори країн, які входять до спільної слідчої групи. Передбачається, що в цьому центрі працюватимуть прокурори, які збиратимуть докази злочину агресії.

Як повідомляв ІМІ, 23 березня 2023 року генеральний прокурор Андрій Костін підписав у Гаазі угоду про відкриття Представництва Міжнародного кримінального суду в Україні.

7 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноважену Офісу президента РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий судом ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна довічний.

Liked the article?
Help us be even more cool!