ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Винахідник мережі розповів про її головні загрози

13.03.2019, 12:03
Фото - GETTY IMAGES/ВВС

Винахідник протоколу web сер Тім Бернерс-Лі заявив, що для уникнення “стрімкого переходу до хаотичного майбутнього” всесвітньої мережі необхідні глобальні дії. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю ВВС до 30-ї річниці від того часу, як він запропонував цей протокол.

Сер Тім вказує, що люди вже зрозуміли, наскільки сильно можуть “маніпулювати” з їхніми даними в мережі, особливо після скандалу з The Cambridge Analytica. Але він переконаний, що з такими проблемами, як злами інформації, хакерські атаки та дезінформація можна боротися.

У відкритому листі творець web визнав, що багато людей сумніваються в тому, що мережа може бути силою для творення добра.

У нього є свої перестороги щодо майбутнього мережі, про які він і розповів ВВС. “Я дуже стурбований поширенням бруду та дезінформації”, – розповів сер Тім Бернерс-Лі.

Хоча він відчуває, що люди почали краще розуміти ризики, які їх очікують у мережі. Наприклад, після скандалу з Cambridge Analytica користувачі побачили, як ними маніпулювали через мережу на виборах.

Сер Тім визначив три головні проблеми, які шкодять мережі:

  • шкідливі дії, такі як злами та переслідування;
  • проблеми системного дизайну, такі як бізнес-моделі, що залучають до кліків;
  • побічні наслідки, такі як агресивні та поляризовані дискусії.

Ці проблеми можна долати за допомогою нового законодавства та системи, що обмежують погану поведінку в мережі.

За його словами, в урядах країн потрібні “чемпіони відкритої мережі”, чиновники та обрані політики, які протистоятимуть загрозі публічного блага з боку приватного сектору. Ці люди мають захистити відкриту мережу.

Саме англійський фізик та інженер сер Тім Бернерс-Лі сформулював ідею Всесвітньої павутини (World Wide Web, www), що започаткувала мережу інтернет. Проте, зауважує ВВС, не варто називати Бернерса-Лі творцем інтернету, адже мережу як систему протоколів, що забезпечують передання даних між комп'ютерами, розробили у США на початку 70-х років.

Liked the article?
Help us be even more cool!