ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вибори в Білорусі: побиті, затримані журналісти, заблоковані сайти

10.08.2020, 11:14
Фото – Василий Федосенко / Reuters / Forum
Фото – Василий Федосенко / Reuters / Forum

У Білорусі 9 серпня відбулися вибори президента. Цього дня в центрі Мінська сталися сутички між правоохоронцями та протестувальниками, десятки людей затримано. В інших містах країни також відбулися затримання.

ІМІ підготував список випадків порушень свободи слова і прав журналістів, які сталися в день голосування в Білорусі та 10 серпня:

  • 9 серпня в Мінську під час протестів силовики побили українського журналіста Associated Press Мстислава Чернова. Його забрала швидка допомога.
  • 9 серпня в Мінську правоохоронці затримали знімальну групу телеканалу “Дождь”. Журналістів депортовано до Росії.
  • У Мінську (Білорусь) в ніч на 10 серпня співробітники правоохоронних органів затримали та побили під час акції протесту журналістів російських видань “Медуза” (Максима Солопова) та Daily Storm (Антона Старкова і Дмитра Ласенка). За останньою інформацією, журналістів везли в Московське РУВС Мінська. Незабаром після цього кореспонденти перестали відповідати на повідомлення.
  • 9 серпня в Мінську світло-шумова граната зачепила кореспондента “МБХ медіа” Олександра Скрильникова, який перебував у натовпі протестувальників. 
  • Польський телеканал “Белсат” повідомив, що його офіційну представницю Ірину Славникову затримали в Мінську.
  • 9 серпня в Білорусі обмежено доступ до десятків сайтів незалежних медіа. Серед них – NN.by, kyky.org, TUT.BY, svaboda.org, belapan.by, belaruspartisan.by, belsat.eu, euroradio.fm, gomel.today, naviny.by. Також є проблеми з доступом до месенджерів, VPN, TOR, Telegram і Google, Youtube, Twitter, Instagram.
  • Сайт Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) залишається недоступним для багатьох користувачів з Мінська. Також уночі був повністю заблокований мобільний номер БАЖ. Сім-картка перестала реєструватися в мережі.
  • 9 серпня в Гродно та Могильові міліція затримувала журналістів TUT.BY Ольгу Камягіну й Анжеліку Васілевську, пізніше їх відпустили з РУВС.
  • 9 серпня у Вітебську затримали журналістів Дмитра Казакевича, В'ячеслава Лазарєва та Ігоря Матвєєва.
  • 9 серпня в Мінську був затриманий журналіст “Белсату” Стас Івашкевич. Він устиг повідомити колегам, що його везуть у Центр ізоляції правопорушників.
  • Уранці 10 серпня в Білорусі все ще спостерігаються проблеми з доступом до мережі як через мобільний, так і фіксований інтернет. Так, багато ресурсів поза зоною BY в Мінську не відкриваються, зокрема ТАСС, РБК. Соцмережі Instagram, Twitter, Facebook та інші не працюють. Месенджери абияк справляються, але не всі: з VPN і проксі можуть бути труднощі.
  • 10 серпня у Мінську внаслідок обстрілу поранено у ногу гумовою кулею журналістку видання “Наша нива” Наталю Лубневську. Інша куля зрізала бейдж журналістці TUT.BY. Журналісти стояли групою, були одягнені в жилетки для преси й носили бейджі.
  • У Білорусі зник журналіст-розслідувач і ведучий авторської програми на телеканалі “Белсат” Стас Івашкевич. Востаннє з ним був зв’язок 9 серпня.
Liked the article?
Help us be even more cool!