ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинська ОДА не надала інформації "Силі правди" про видані дозволи на виїзд за кордон

15.03.2023, 10:30
Фото – law.com
Фото – law.com

Волинська обласна державна адміністрація не надала інформації Центру журналістських розслідувань “Сила правди” про кількість осіб, яким видали дозволи для виїзду за кордон.  

Про це представниці ІМІ у Волинській області розповів директор Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Юрій Горбач.

За його словами, він надіслав до ОДА два запити щодо цієї теми. 

“На перший запит на початку лютого просто відмова надійшла, і все. Потім поспілкувався зі співробітниками департаменту, щоб з'ясувати, чи потрібно якось відкоригувати запит, щоб отримати результативну відповідь. Після цього надіслав другий запит з урахуванням того, що відповіли співробітники ОДА. І ось надійшла часткова відповідь на деякі питання і відмова по-іншому. Наразі ми скерували скаргу до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, будемо чекати відповіді, а тоді подивимось, як діяти далі”, – зазначив Юрій Горбач. 

У першому надісланому запиті Горбач запитував скановані копії звернень, заявок підприємств, установ, організацій на виїзд за межі України водіїв, які здійснюють перевезення гуманітарних вантажів, інші важливі для держави функції за період із 24.02.2022 по 31.01.2023. А також скановані копії рішень про дозвіл на виїзд за кордон водіїв, які здійснюють перевезення гуманітарних вантажів, інші важливі для держави функції за період із 24.02.2022 по 31.01.2023.    

“Сила правди” попросила надати копії виданих наказів без конфіденційної інформації або інформації з обмеженим доступом, яка може міститися в них, щоб самостійно підрахувати таку статистику.

Однак Волинська обласна державна адміністрація відмовила в наданні таких документів. 

“В частині надання сканованих копій наказів запит не підлягає до задоволення з наступних підстав. Запитувані документи містять персональні дані. У відповідності до вимог Законів України “Про захист персональних даних” та “Про інформацію”, надання такої інформації можливе лише за згодою суб’єкта персональних даних”, – відповіли у Волинській ОДА. 

Журналістам лише вдалося дізнатися, що після року повномасштабного вторгнення Росії в Україну Волинська обласна державна адміністрація видала 209 наказів про надання права водіям на виїзд за межі України. 

Через введення воєнного стану в Україні з 24 лютого військовозобов'язаним чоловікам обмежили виїзд за кордон. Виїзд дозволено певним категоріям громадян, включно з тими, хто має “бронь” від підприємств, певних організацій та навчальних закладів. Також дозвіл на перетин кордону можуть отримувати водії логістичних компаній, які мають ліцензії на міжнародні перевезення вантажів, пасажирські перевезення, водії-волонтери благодійних організацій. Як пише “Сила правди”, інформація про таких водіїв має бути внесена до інформаційної системи “Шлях” Укртрансбезпеки.

Журналіст “Сили правди” Юрій Горбач зазначив, що запитувана інформація становить значний суспільний інтерес, бо на Волині почастішали випадки зловживань перетину кордону України з боку військовозобов’язаних, зокрема з використанням системи “Шлях”, про що він раніше писав. Деякі чоловіки всупереч меті виїзду не дотримуються вимог держави й виїжджають за кордон та не повертаються назад.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що інформація щодо ПІБ тих, хто виїхав, звісно, є конфіденційною, якщо не йдеться про якусь публічну особу (в цьому разі однаково потрібно збалансовувати суспільний інтерес у розкритті імені та захист приватності особи). 

“Якщо йдеться просто про кількість осіб, які виїздили, то для цього потрібно лише було порахувати кількість у кожному з наказів, підбити загальну суму й повідомити запитувачу. Це не є створенням нової інформації й підпадає під законодавство про доступ до публічної інформації. Відповідь ОВА видається маніпулятивною”, – зазначив юрист.

Роман Головенко зауважив, що копії наказів мали б надати редакції з вилученням із них інформації з обмеженим доступом (тепер це ч. 8 ст. 6 закону про доступ).

Liked the article?
Help us be even more cool!