ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волонтери склали список 100 тисяч пам'яток української культурної спадщини у вікіпедії

Волонтери зібрали та опублікували найповніший відкритий список об'єктів культурної спадщини України. Кількість пам’яток у списках фотоконкурсу "Вікі любить пам’ятки" перетнула межу в 100 тисяч.

Про це йдеться в релізі ГО "Вікімедіа Україна", яка проводить фотоконкурс із 2012 року. За цей час до нього долучилося понад 3 тисячі учасників та учасниць. Уперше в історії України волонтери зібрали та розмістили у вікіпедії найповніші публічні списки об'єктів культурної спадщини, які якраз перетнули рекордну позначку в 100 тисяч. "Ювілейною" пам’яткою став костел Святого Матвія монастиря бернардинів у селі Лешневі Львівської області. Зараз ця пам'ятка XVII століття перебуває в аварійному стані.

Як зазначають у "Вікімедіа", у низці країн існують офіційні відкриті державні списки пам’яток культури, які може переглянути кожен охочий. Проте подібного єдиного відкритого українського списку для пам’яток усіх рівнів створено так і не було,  Державний реєстр нерухомих пам’яток є неповним, а щоб з ним ознайомитися, потрібно завантажувати pdf-документи, тоді як система "єПам’ятка" ще не почала роботу повноцінно.

"Формувати якомога точніший список об’єктів культурної спадщини важливо, щоб документувати їхній стан – через фото, відео, вивчати та сприяти їхньому збереженню. Особливо тепер, коли українські пам’ятки є під загрозою фізичного знищення через повномасштабну війну. Проте формувати такий перелік волонтерам непросто. Щороку доводиться надсилати десятки запитів органам місцевої та центральної влади", – коментує Ольга Крезуб, членкиня оргкомітету проєкту.

Потім, за її словами, потрібно перенести інформацію в електронний формат, звірити дані (доволі часто є помилки в адресах або навіть застарілі дані, які не звіряють, бо відсутня єдина система).

Вона наводить приклад, коли ОДА надала список пам’яток, а міська рада відповіла, що в них на території пам’яток немає (хоча в обласному списку було 22 пам’ятки).

"Ми навіть надіслали міській раді наші дані. А у 2015 році взагалі судилися з Покровською РДА Дніпропетровської області за список об’єктів, бо ті були під грифом "для службового користування"... Та попри всі труднощі тепер у списках – 100 тисяч пам’яток", – додає Ольга Крезуб.

Liked the article?
Help us be even more cool!