ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада Філіппін закриває медіа нобелівської лауреатки Марії Ресси

30.06.2022, 12:45
Фото - ijnet.org
Фото - ijnet.org

У Філіппінах Комісія з цінних паперів і бірж залишила чинним своє попереднє рішення про закриття інформаційного онлайн-видання Rappler. 

Про це повідомила під час виступу на міжнародній медіаконференції східно-західного центру на Гаваях його очільниця, нобелівська лауреатка 2021 року Марія Ресса, повідомляє Читомо.

“Комісія з цінних паперів і бірж підтвердила своє попереднє рішення про відкликання свідоцтв про реєстрацію Rappler Inc. і Rappler Holding Corporation. Наші юристи повідомили нам про це рішення, яке фактично підтвердило закриття Rappler”, - йдеться в заяві видання.

На думку Комісії, Rappler нібито порушив “конституційні та законодавчі обмеження щодо іноземної власності на ЗМІ”.

За словами Марії Ресси, видання оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.

“Департаменту реєстрації та моніторингу компаній доручили скасувати сертифікати про включення Rappler Inc. та Rappler Holdings Corp. у записи та систему Комісії”, - йдеться у частині наказу із посиланням на конституцію та президентський указ №1018, які обмежують право власності та управління засобами масової інформації громадянам Філіппін.

Національна спілка журналістів Філіппін розкритикувала таке рішення.

У 2018 році Комісія розпорядилася анулювати реєстрацію Rappler через інвестиції, отримані у 2015 році від компанії американського підприємця, засновника eBay П’єра Омідьяра – Omidyar Network. Згідно з філіппінськими законами, іноземці не можуть володіти місцевими медіа. Rappler намагається довести в судах, що інвестиції не надали іноземній компанії контроль над виданням. Крім того, коли у 2018 році до угоди виникли питання, Омідьяр передав куплені цінні папери Rappler команді видання.

Видання Rappler відоме критикою філіппінської влади. 

Марія Анґеліта Ресса - філіппіно-американська журналістка, лауреатка Нобелівської премії миру за 2021 рік. Відома як співзасновниця та виконавча директорка онлайн-видання Rappler. До того майже два десятиліття працювала провідною журналісткою-розслідувачкою каналу CNN у Південно-Східній Азії.

У 2020 році Марію Рессу засудили до 6 років в’язниці через звинувачення у кібернаклепі щодо філіппінського бізнесмена Вілфредо Кенге, але відпустили під заставу. Оскільки вона відверто критикує президента Філіппін Родріго Дутерте, її переслідування міжнародна журналістська спільнота розглядає як політично вмотивоване. 

У грудні 2021 року суд дозволив їй особисто поїхати в Осло на церемонію вручення Нобелівської премії.

Liked the article?
Help us be even more cool!