ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Військовий облік жінок планують перевести в онлайн – заступниця міністра оборони

28.12.2021, 11:50

Упродовж 2022 року Генеральний штаб Збройних сил України розробить низку документів, які зроблять процес військового обліку для жінок зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також його планують перевести в онлайн-формат.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр на своїй фейсбук-сторінці, передає Укрінформ

Вона наголосила, що облік – це не призов і не мобілізація.

“Наказ 313 не несподіваний. У березні цього року був прийнятий закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій – тобто це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону. Військовий облік жінок був і раніше. Приміром, постановою КМУ від 1994-го передбачалось близько 40 професій / спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008-го було заборонено оприлюднювати цю постанову. З тих пір частина професій зникла, інші – з'явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та вдосконалення”, – зауважила Маляр.

Вона пояснила, що необхідно “навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014-му, є це зруйнована система військового обліку”.

“Чи потрібно вже завтра йти до територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Ні. На це є цілий 2022 рік”, – зауважила Маляр.

За її словами, “виконання закону про оновлення системи військового обліку триватиме протягом усього року. Протягом 2022 року Генеральний штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатися вже чинні норми”.

“Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн-формат та автоматизувати цей процес – у частині, в якій це буде технічно можливо”, – зазначила Маляр.

Як повідомляв ІМІ, 17 грудня набрав чинності наказ Міністерства оборони №313, яким було розширено перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Серед них є журналістки.

За ухилення від взяття на військовий облік штрафуватимуть у розмірах 850–1700 гривень – на жінку; 5100–8500 гривень – на роботодавця.

Радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі Громадського радіо повідомила, що до кінця наступного тижня мають розробити алгоритм, як жінкам стати на військовий облік.

Жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року.

Міністерство оборони України планує скоротити перелік професій, представниці яких мають стати на військовий облік.

Liked the article?
Help us be even more cool!