ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міноборони розширило перелік професій для жінок, які мають стати на військовий облік. Серед них журналістки

23.12.2021, 10:23
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Міністерство оборони затвердило перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Серед них журналістки.

Відповідний наказ Міноборони №313 був ухвалений 11 жовтня, а набрав він чинності 17 грудня, повідомляє Укрінформ та АрміяINFORM.

Перелік містить 35 фахових напрямів, кожен з яких, по суті, представляє десятки окремих спеціальностей господарської діяльності: від громадського харчування, юриспруденції та економіки й аж до видавництва та поліграфії. 

Так, до переліку ввійшла велика кількість популярних професій, зокрема медики, фармацевти, юристи, програмісти, соціальні працівники, менеджери, бухгалтери, журналісти, музиканти, працівники ресторанів та готелів, рекламники тощо.

Для тих, хто ухилятиметься, передбачено лише адміністративну відповідальність, зокрема штрафи двох видів. 

Так, за перше порушення правил військового обліку штраф становить від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, а також вчинення такого порушення в особливий період передбачає накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто штраф від 850 до 1700 гривень.

Роботодавцям щодо їхнього сприяння “ухилянткам” або бездіяльності адмінштраф становить від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 5100 до 8500 гривень.

Роботодавець контролюватиме наявність документів про перебування на військовому обліку в тих, що вже працюють, і новоприйнятих працівниць. Прийняти їх на роботу він має право лише за наявності військових квитків або тимчасових посвідчень.

Граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві – 60 років.

Радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі Громадського радіо повідомила, що до кінця наступного тижня мають розробити алгоритм, як жінкам стати на військовий облік. 

За її словами, алгоритм та додаткова інформація з’явиться на сайті військкоматів або Міністерства оборони.

“Я подзвоню в кілька військкоматів та дізнаюся, чи є в них план дій, бо кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік. Думаю, що ми розробимо алгоритм, і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно – щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік”, – сказала вона.

Погодження нормативно-правових актів з наказом головнокомандувач Збройних сил України має забезпечити в шестимісячний термін із дня набрання документом чинності.

З повним переліком професій можна ознайомитися за цим посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!