ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд оголосить 2 липня рішення в справі Гонгадзе

17.06.2021, 17:51
Олексій Пукач, фото – Герман Крігер / Watchers
Олексій Пукач, фото – Герман Крігер / Watchers

Верховний Суд України 17 червня, заслухавши учасників процесу в справі щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, пішов до нарадчої кімнати для ухвалення остаточного рішення, повідомляє Watchers.

Оголошення рішення відбудеться 2 липня о 12:00.

Прокурор Олег Троян під час виступу в суді наголосив, що суди попередніх інстанцій не порушували права на захист Олексія Пукача, засудженого за вбивство журналіста ексначальника департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України. За його словами, у прокурорів були всі повноваження для підтримки обвинувачення як у Печерському, так і в апеляційному судах.

Зокрема, прокурор зазначив, що в рішенні апеляції не було порушень.

“Суд правильно вказав на вчинені Пукачем злочини. Суди першої і апеляційної інстанції дійшли правильного висновку щодо кваліфікації вчинених злочинів. Версія засудженого про необережність спростовується рядом доказів та матеріалів справи”, – заявив прокурор.

Він додав, що Пукач у 2003 році знищив документи щодо незаконного зовнішнього спостереження за Гонгадзе.

Аналогічної думки щодо рішення судів попередніх інстанцій і Валентина Теличенко – представниця потерпілої Мирослави Гонгадзе.

“Пукач детально розповідав, як він вагався, обираючи спосіб убивства. Також суд дослідив факти, які свідчили про підготовку засудженого до вбивства. Допитані свідки підтвердили, що Пукач не ставив жодних питань Гонгадзе. Після цих деталей розповідати, що вбивство не було умисним, – ну хіба він [Пукач] розраховує, що у нас пам’ять коротка”, – заявила Теличенко.

Нагадаємо, Верховний Суд із 2016 року не міг розглянути касаційних скарг як Пукача (вимагає пом’якшити покарання з довічного позбавлення волі до 15 років), так і потерпілого журналіста Олексія Подольського (вимагає скасувати вирок, змінити кваліфікацію та розглянути справу заново).

У січні 2019 року Верховний Суд вирішив вивести із зали засідань потерпілого Подольського. У лютому 2021 року із зали суду видалили його представницю Тетяну Костіну. Як пояснила Watchers Валентина Теличенко, суд виніс ухвалу “про недопущення його до судової зали” у зв’язку з його поведінкою, яку розцінював як неповагу.

У червні 2021 року Верховний Суд почав розгляд касацій по суті. Олексій Пукач, який отримав довічне за вбивство Георгія Гонгадзе, заявив, що не пов’язаний із перепохованням тіла журналіста. Пукач стверджував, що на нього тиснули ексзаступники тодішніх голови СБУ і генпрокурора, про що писав 24 канал.

Пукач також стверджував, що ніколи не був на місці, де виявили тіло Гонгадзе. Труп журналіста знайшли в Таращанському лісі, і, як заявляв засуджений, він не проїхав би з трупом кілька районів.

Загалом за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе засуджено чотирьох осіб: до довічного ув’язнення – Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, колишніх працівників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набрали чинності в березні 2008 року.

Як повідомляв ІМІ, у січні 2018 року стало відомо, що суд перерахував за “законом Савченко” строк вироку Олексія Пукача, зарахувавши шість із половиною років попереднього ув'язнення як 13 років основного покарання.

Адвокат Валентина Теличенко вважає, що перерахований судом термін відбутого ув’язнення Олексію Пукачу є законним, але Пукач повинен відбути довічне позбавлення волі.

Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, пізніше в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Олексія Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе. Водночас замовників цього вбивства досі не встановлено. Захист Пукача оскаржив рішення суду.

6 січня 2016 року Апеляційний суд Києва визнав законним вирок про довічне тюремне ув’язнення для колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

6 лютого 2016 року захист Олексія Пукача оскаржив у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ вирок своєму підзахисному до довічного тюремного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

16 червня 2016 року Олексій Пукач був етапований для відбування покарання в Чортківську колонію в Тернопільській області №26, де він утримується в секторі максимального рівня безпеки для засуджених до довічного покарання.

12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді адвокати Олексія Пукача попросили замінити його довічний термін на 15 років в’язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!