Верховну Раду просять зняти з розгляду законопроєкт "Про медіа"

14.12.2020, 12:33
Фото – Укрінформ

Українські журналісти та медіаменеджери звернулися до представників влади з проханням зняти з розгляду Верховної Ради законопроєкт "Про медіа". На думку авторів звернення, оприлюдненого 14 грудня, документ передбачає обмеження свободи слова в Україні, повідомляє Радіо Свобода.

"У доопрацьованому варіанті (законопроєкту. – Ред.) не враховано зауваження ОБСЄ, Головного науково-експертного управління Верховної Ради, експертів Ради Європи", – наголошується у зверненні, адресатами якого є Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голови парламентських фракцій та груп.

"Законопроєкт №2693-д "Про медіа" встановлює обмеження прав журналістів-фрілансерів, оскільки визнає професійні права на інформацію та акредитацію тільки тих журналістів, у посвідченні яких вказано зареєстроване медіа, навіть якщо посвідчення журналіста видане професійною або творчою спілками журналістів. Також законопроєкт передбачає блокування або скасування реєстрації всього медіа, а не виключно незаконного контенту, що є непропорційною санкцією", – наголошують підписанти.

Заяву підписали ведучі Савік Шустер і Дмитро Гордон, очільники інтернет-видань Юрій Бутусов, Алеся Бацман, Соня Кошкіна, Орест Сохар, Олександр Швець, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та інші журналісти, блогери та медіаменеджери.

"Повну політичну відповідальність за обмеження фундаментального права людини на свободу вираження та інформації несе фракція політичної партії "Слуга народу", депутати якої, на жаль, і є авторами авторитарних законопроєктів у сфері медіа. Звертаємося до Президента України: не підтримуйте ініціативи чиновників обмежити свободу слова і права журналістів", – закликають автори звернення.

Як повідомляв ІМІ, законопроєкт "Про медіа" (№2693), який був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, пропонував запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання.

19 травня 2020 року Верховна Рада відправила законопроєкт №2693 "Про медіа" на доопрацювання в Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

17 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №2693 "Про медіа".

Юрист ІМІ Алі Сафаров нагадав, на якому етапі ухвалення законопроєкту.