ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вбивці журналіста Веремія залишаються непокараними - НСЖУ

19.02.2016, 13:03

Сьогодні, 19 лютого, минає два роки із дня загибелі в центрі Києва журналіста В’ячеслава Веремія. Національна спілка журналістів України зазначає, що розслідування вбивства журналіста продовжується вже два роки і досі не закінчено, затягується також судовий розгляд справи одного із двох звинувачених у злочині – керівника охоронної фірми Юрія Крисіна. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на прес-службу НСЖУ.

“В’ячеслава Веремія було вбито у ніч на 19 лютого 2014 року. Це відбулося на фоні зіткнень майданівців і представників силових структур. Таксі, у якому їхав В’ячеслав, зупинили тітушки з битами, у масках і камуфляжі. Журналіст намагався зняти це на телефон, і це коштувало йому життя. Злочинці витягли з машини водія і пасажирів, жорстоко побили. А коли В’ячеслав намагався вирватися, йому вистрілили в спину. Від отриманих поранень журналіст загинув у ту ж ніч у лікарні”, - нагадала НСЖУ.

Розслідування у справі вбивства журналіста тягнеться вже два роки. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що встановлено як замовників, так і виконавців злочину, їх оголошено в міжнародний розшук. Однак і досі інформація щодо вбивць В’ячеслава Веремія залишається у вигляді версій, правоохоронці і досі не назвали встановлених імен злочинців.

“Один із двох звинувачених – керівник охоронної фірми Юрій Крисін – під слідством. Другий (який, як встановило слідство, вистрілив у В’ячеслава) – Джалал Алієв – нібито був убитий на Сході влітку 2015 року. Але варто нагадати, що невдовзі після вбивства Веремія у редакцію газети «Вести» зателефонував невідомий, який представився Джалалом Алієвим, і запевняв, що він не причетний до злочину…”, - повідомляє НСЖУ.

Вдова В’ячеслава Веремія Світлана розчарована ходом розслідування вбивства її чоловіка і заявляє, що інформація про загибель Джалала Алієва не підтверджена. “Ніхто не знає, що насправді сталося з Алієвим і що там відбулося. Я не вірю в це. Судовий розгляд справи затягується, засідання постійно переносяться, тож не варто сподіватися, що скоро якийсь буде результат”, – сказала вона.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко заявляє, що за два роки після Євромайдану не розслідувані не тільки вбивство В’ячеслава Веремія, а й жоден із злочинів, які були скоєні проти журналістів – у тому числі численні побиття під час розгону протестувальників в різних містах України. “НСЖУ наголошує, що з часу Євромайдану не розслідувані брутальні злочини проти журналістів. Тема безкарності є ключовою характеристикою діяльності і нинішньої влади, і прокуратури, і поліції”, - заявив він.

Як повідомляв ІМІ, журналіст газети “Вести" В'ячеслав Веремій був жорстоко побитий тітушками і отримав смертельне вогнепальне поранення в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року на перехресті вулиць Володимирської та Великої Житомирської у Києві. В’ячеслав помер у лікарні швидкої допомоги.

У вбивстві В'ячеслава Веремія міліція підозрює 45-річного Джалала Джамаловича Алієва на прізвисько Діма Дагестанець, який вистрілив журналісту в спину. Одним із нападників на Славу виявився 41-річний спортсмен Юрій Крисін, який був затриманий міліцією.

МВС розпочало кримінальне провадження за фактом вбивства Веремія за ст. 115 Кримінального кодексу ("умисне вбивство"). 15 жовтня 2014 року справу про вбивство Веремія було перекваліфіковано за статтею КК “хуліганство, вчинене групою осіб”, одного з фігурантів справи Юрія Крисіна відпустили з-під домашнього арешту. Засідання суду відбулося у закритому режимі на прохання прокуратури.

8 грудня 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про розкриття справи щодо вбивства журналіста В'ячеслава Веремія. За словами Авакова, затримані всі фігуранти справи Веремія.

18 грудня 2014 року Шевченківський районний суд міста Києва під головуванням судді Олега Лінника прийняв рішення провести засідання щодо вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія у закритому режимі.

Захист потерпілої сторони, дружини вбитого В’ячеслава Веремія, заявив про необхідність відведення судді Шевченківського райсуду Києва Олега Лінника, що розглядає справу. Але суд відмовив у відводі судді.

21 листопада 2014 року Петро Порошенко присвоїв звання Героя України В’ячеславу Веремію.

23 липня 2015 року керівник Центру обміну полоненими Володимир Рубан повідомив, що поблизу міста Горлівки (Донецька область) ліквідовано Джалала Алієва, підозрюваного у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія.

18 листопада 2015 року начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк повідомив, що Генпрокуратура підозрює у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія чоловіка на прізвище Алієв.

Фото: good-people.pro

Liked the article?
Help us be even more cool!