ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні розслідується 260 справ щодо перешкоджання журналістам – Офіс генпрокурора

15.07.2021, 11:28
Фото – Офіс Генпрокурора
Фото – Офіс Генпрокурора

В Україні досудове розслідування здійснюється у 260 кримінальних провадженнях за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів. 

Розслідування злочинів щодо журналістів генеральна прокурорка Ірина Венедіктова обговорила 14 липня з представницею ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марією Терезою Рібейро, повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

Зокрема, за інформацією генпрокурорки, 17 особам повідомлено про підозру, передано до суду 13 обвинувальних актів, на розгляді в судах перебувають 83 кримінальних провадження цієї категорії.  

Також під час зустрічі представниці ОБСЄ розповіли про перебіг розслідування злочинів проти журналістів в умовах збройного конфлікту. Щодо подій на Донбасі наразі розслідується 15 кримінальних проваджень, де потерпілими є 38 журналістів. 

45 фактів порушення прав журналістів у Криму наразі розслідується у 23 кримінальних провадженнях, вже притягнуто до відповідальності 13 осіб. Інформацію про переслідування журналістів у Криму, що мають ознаки злочинів проти людяності, Офіс генпрокурора передав до Міжнародного кримінального суду.

Також під час зустрічі учасники обговорили розслідування фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності під час подій на Майдані, зокрема результати досудового розслідування в справах про вбивства журналістів В’ячеслава Веремія та Василя Сергієнка.

Крім того, обговорено справи щодо вбивств журналістів Георгія Гонгадзе та Павла Шеремета, Олеся Бузини.

“На кожному проблемному напрямі ми створюємо секторальні майданчики, де підтримуємо постійний діалог з журналістською спільнотою та громадськими об’єднаннями, щоб оперативно обмінюватись інформацією та отримувати сигнали про посягання на їхню безпеку. Ми систематизували цю роботу, зараз її стандартизуємо, щоб працювати за кращими практиками й безумовно тримаємо всі подібні випадки на контролі. Журналісти мають бути захищені, а всі злочинні спроби перешкодити їхній діяльності – мають бути оцінені по закону”, – наголосила Ірина Венедіктова.    

Як зазначає Офіс генпрокурора, представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Марія Тереза Рібейро подякувала за “надану вичерпну інформацію в найбільш важливих та показових справах”. За її словами, це є важливим сигналом як усередині України, так і за її межами про те, що журналісти можуть бути захищені від таких злочинів і що їхні винуватці будуть покарані. 

Як повідомляв ІМІ, 25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!