ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні пропонують створити онлайн-платформу щодо порушень прав журналістів

05.06.2020, 17:00
Фото – AP / M. Ugarte
Фото – AP / M. Ugarte

Офіс Ради Європи в Україні пропонує спільно з органами влади й правоохоронцями створити онлайн-платформу, яка б фіксувала всі порушення прав журналістів та надавала б інформацію про перебіг розслідування цих справ. Про це 5 червня говорили учасники дискусії “Безпека журналістів та протидія безкарності за злочини проти журналістів”, повідомляє “Детектор медіа”.

Керівниця проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова повідомила про готовність детальніше обговорити ідею створення платформи з Національною поліцією, Офісом Генерального прокурора, громадськими організаціями та всіма зацікавленими.

Заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко також підтримала створення відповідного майданчика. “Одним з практичних інструментів може бути створення онлайн-платформи, яка містила б усі випадки порушень прав журналістів в Україні. Це питання підіймалося декілька разів представниками медіаспільноти та громадських організацій. Ця платформа була б дієвою та ефективною. Вона на постійній основі надавала б достовірну, оперативну інформацію про порушення прав медіапрацівників; привертала б увагу ширшого кола представників суспільства. І була б інформаційним і навчальним ресурсом”, – сказала вона.

Начальник відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар нагадав про рішення Комітету міністрів Ради Європи в справі Георгія Гонгадзе від 2019 року, згідно з яким українським органам влади необхідно створити законодавчу та інституційну основу системи реагування та ефективного захисту діяльності медіа.

Крім того, Литвиненко та виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважають, що для ефективного розслідування злочинів проти журналістів потрібно налагодити комунікацію між владою, правоохоронцями та медіаспільнотою. “Ми б хотіли, щоб діалог відбувався більш системно. Я вважаю, що нам потрібні дуже практичні й дуже конкретні кроки. План дій вироблено: є відповідні рішення за результатами парламентських слухань, є розроблені Радою Європи документи: їх можна взяти за основу, щоб запустити регулярні зустрічі й комунікацію. Почати будувати публічну платформу, де правоохоронні органи показували б, що з безкарністю в Україні борються і нападати на журналістів безкарно не можна”, – сказала Романюк.  

Олена Литвиненко запевнила, що Рада Європи в межах спільного проєкту з ЄС готова підтримати подібні регулярні дискусії.

Представник Офісу Генпрокурора України Олег Пилипюк висловив готовність розглянути ці пропозиції.

Як повідомляв ІМІ, 5 червня Офіс Генерального прокурора запропонував створити міжвідомчу робочу групу для координації діяльності в розслідуваннях злочинів проти журналістів, до якої зможуть увійти представники всіх правоохоронних органів. 

Liked the article?
Help us be even more cool!